Kleine horeca geschrokken door omvang sluitingen Engelse pubs


Onderzoek bevestigt bestaande bange gevoelens van kleine horeca-ondernemer

ALEM, 20080704 -- De resultaten van het onderzoek van PriceWaterhouseCoopers (PWC) over de sterk stijgende aantallen sluitingen van pubs in Engeland na het rookverbod hebben de Stichting Red de Kleine Horeca-ondernemer gesterkt in haar overtuiging dat het rookverbod zoals dat deze week inging desastreus is voor de kleine horeca. Het onderzoek bevestigt eerdere berichten uit Engeland en andere delen van het Verenigd Koninkrijk die de Stichting al opvoerde tijdens het kort geding van afgelopen dinsdag.

Tijdens het kort geding heeft de Stichting, via een contra-expertise van de door minister Klink als bewijs aangehaalde onderzoeken dat er géén schade zou worden veroorzaakt aan de kleine horeca, al aangetoond dat de minister zich op misleidend bewijsmateriaal heeft gebaseerd ter verdediging van de invoering van het rookverbod.

Deze contra-expertise door Prof. Dr. Theeuwes van het SEO (UvA) meldt:

"Voor beide hier geëvalueerde studies geldt dat de aanpak niet adequaat is om op statistisch verantwoorde wijze uitspraken te doen over de mogelijke bedrijfseconomische effecten van het rookverbod voor de horecabranche. Meer in het bijzonder is de aanpak in de hier geevalueerde artikelen niet geschikt om uitspraken te doen over de bedrijfseconomische gevolgen van de kleine bedrijven in de horecabranche."

De berichten die uit Engeland door horecaorganisaties - en nu ook door een onafhankelijk gerenommeerd accountancykantoor - worden gerapporteer wijzen uit dat de angst, die de kleine horeca heeft, terecht is.

De Stichting hoopt dan ook dat de Haagse voorzieningenrechter dit recente bewijs mee zal wegen bij zijn uitspraak op 9 juli.





Stichting Red de Kleine horeca-ondernemer