Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Canto Ostinato festival in Culemborg van 4 t/m 11 juli 2008

Dat in Culemborg verhoudingsgewijs veel muziek wordt uitgevoerd van componist Simeon ten Holt (1923) is wijd en zijd bekend. Voor al de liefhebbers maar zeker ook de twijfelaars wordt vanaf 4 juli het Canto Ostinato festival gehouden, met als titel 'Who's afraid of Canto Ostinato?' en geheel in het teken van Ten Holt's beroemdste stuk.

Initiatiefnemer Jeroen van Veen, voorzitter van de Simeon ten Holt Foundation, is het er om te doen nog meer mensen te laten kennismaken met de uit 1979 stammende compositie voor toetsinstrumenten waarin de vertolkers veel vrijheid genieten. Vorig jaar nog speelden hij en vier collega's het werk tweemaal tijdens de opening van de klassieke muziekweek in de hal van Utrecht CS. De vijf pianisten speelden tegelijkertijd op vijf Fazioli's, de grootste concertvleugels ter wereld. Voor het festival in Culemborg staan vier versies van Canto op het programma: een versie voor orgel, voor harp, voor drie piano's en kistorgel en voor elektronische piano's en synthesizers. De versie voor drie piano's en kistorgel is een versie zoals die tijdens de première heeft geklonken in Bergen. Naast een aantal leden van het Piano Ensemble komen de Italiaanse harpiste Assia Cunego en organist Aart Bergwerff naar Culemborg. In galerie Kobalt bij het NS-station is een expositie rond Canto Ostinato, waar ook partituren zijn te zien. Het festival wordt gehouden in het kader van het zomerprogramma van Gelderland Cultuurland, waarin bijzondere projecten centraal staan. Drie van de vier concerten vinden plaats in de Grote of Barbarakerk; hier werd een aantal jaren geleden de 11cd-box 'Simeon ten Holt - Complete Multiple Piano Works' opgenomen, die is verschenen bij Brilliant Classics.

Programma Canto Ostinato Festival Culemborg 2008

Vrijdag 4 juli
19.00 uur: Opening bij Galerie Kobalt
20.15 uur: Canto Ostinato door Aart Bergwerff op orgel in Grote of Barbarakerk (gratis toegang)

Zaterdag 5 juli
19.30 uur Canto Ostinato door Assia Cunego op harp in Grote of Barbarakerk (toegang ¤10,-) 20.30 uur Canto Ostinato door Piano Ensemble & Aart Bergwerff in Grote of Barbarakerk (toegang ¤10,-)

Vrijdag 11 juli
20.15 uur Canto Electronico voor 2 synthesizers in Galerie Kobalt (toegang ¤10,-)

Kaarten zijn te reserveren via cantofestival@gmail.com. Ophalen en betalen voor aanvang van het concert.

Openingstijden Galerie Kobalt
Vr 4 juli: 19.00-20.00 uur (opening)
Za 5 juli: 13.00-17.00 uur
Zo 6 juli: 13.00-17.00 uur
Wo 9 juli: 13.00-17.00 uur
Vr 11 juli: 13.00-17.00 en 19.00-22.00 uur

Simeon ten Holt Foundation www.simeontenholt.com Piano Mania Foundation www.canto-ostinato.com Stichting Kobalt www.galeriekobalt.nl Stichting Orgelconcerten Culemborg
Gelderland Cultuurland www.gelderlandcultuurland.nl

EINDE PERBERICHT

Noot voor de redactie/

Ingezonden persbericht