Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 24 juni

BASSWEIGHT
Internationale première documentaire tijdens 5 days off in bijzijn regisseur.

Tijdens 5 days off, het vijfdaagse festival voor elektronische muziek en -kunst, vindt op vrijdag 4 juli de internationale première plaats van BASSWEIGHT. Deze documentaire van de Britse regisseur Suridh Hassan geef een uniek beeld van de dubstep-scene en is de eerste feature documentary die over deze muziekstroming gemaakt is. Dubstep is één van de spannendste en snelst groeiende stromingen binnen de elektronische muziek. De sfeer van de muziek, die gekenmerkt wordt door diepe bassen en futuristische geluiden, wordt in BASSWEIGHT op spectaculaire wijze in beeld gevat. De regisseur en producer van Bassweight zijn bij deze eenmalige vertoning aanwezig en zullen na afloop een Q&A doen met het publiek.

Dubstep ontstond aan het begin van dit decennium in de undergroundscene van Londen. Een nieuwe generatie muzikanten liet zich inspireren door het diepe geluid van reggae, de dansbaarheid van 2step en de aanstekelijke klanken van drum 'n bass en house. In kraakpanden en rokerige kelders vonden de eerste dubstepfeesten plaats en de muziek was zo aanstekelijk dat deze zich als een virus begon te verspreiden. Eerst door Engeland, met snel groeiende scenes in steden als Bristol, en daarna in de rest van Europa, de Verenigde Staten en Japan. Dubstep wordt inmiddels serieus genomen als muziekstroming en speelt een steeds grotere rol in de programmering van poppodia en festivals.

BASSWEIGHT schetst niet alleen een uniek sfeerbeeld van het dubstepgenre, het bevat ook exclusieve interviews met alle grote spelers in de scene, van Skream en Benga tot Kode 9, Plastician en BBC Radio1 DJ Mary Anne Hobbs. Ook zijn er beelden opgenomen in de Melkweg, tijdens een editie van het dubstepfeest Sonic Warfare in september '07. De Melkweg is anderhalf jaar geleden als eerste Nederlandse poppodium een vaste dubstepavond gestart. Hiermee wilde het podium laten zien het opkomende genre serieus te nemen. De unieke kans om de internationale première van Bassweight te houden is hier een passend vervolg op.

Suridh Hassan wil door het maken van documentaires en films de bekendheid van internationale muziekcultuur bevorderen. Zo maakte hij in 2004, samen met Ryo Sanda, de documentaire Scratching the Surface, over de Japanse hiphopcultuur.

5 days off vindt plaats van woensdag 2 /m zondag 6 juli in Melkweg, Paradiso, Heineken Music Hall en het Nederlands Instituut voor Mediakunst. De vertoning van Bassweight is onderdeel van het mediaprogramma van het festival, mede mogelijk gemaakt door het NFPK+ en de Mondriaan Stichting.

BASSWEIGHT (Suridh Hassan, UK 2008, 61')
Internationale première i.h.k.v. 5 days off
Vrijdag 4 juli in Melkweg Cinema. Aanvang 20:30 uur, aansluitend Q&A met regisseur en producent Toegang E 6,00 / E 5,00 (korting) / gratis met 5 days off passe-partout of kaartje voor 4 juli

Zie voor meer info en de trailer:
www.melkweg.nl
www.5daysoff.nl