Ingezonden persbericht


Persbericht Nijmegen, 26 juni 2008

Historisch Kant

4 juli t/m 24 augustus 2008, Prentenkabinet

ca. 1670-80, Collectie Els Bartelink, Nijmegen

Het verfijnde dradenspel en de ontelbare steekjes waaruit de vaardigheid en de creativiteit van ontwerpers en makers van kant uit voorbije eeuwen spreekt, dwingt nog steeds bewondering af. Gedurende de zomermaanden wordt in Museum Het Valkhof een selectie gepresenteerd van kostbare kantwerken uit de gerenommeerde Nijmeegse collectie Bartelink. Daarnaast zijn historische voorwerpen te zien die met kantklossen te maken hebben. Een speciaal uitgezette route door de collectie oude kunst van het museum vestigt de aandacht op geschilderde portretten waar bijzonder kant wordt gedragen. Daaronder is een herontdekt jongensportret uit 1665, geschilderd door Nicolaes Maes, dat speciaal voor deze gelegenheid wordt gerestaureerd. De tentoonstelling sluit aan bij het 13de wereldcongres van de OIDFA (Organisation Internationale de la Dentelle au Fuseau et à l'Anguille) dat dit jaar in Groningen wordt gehouden. Historisch Kant is van 4 juli t/m 24 augustus 2008 te zien in het prentenkabinet van Museum Het Valkhof.

Gastconservator Els Bartelink stelde de tentoonstelling samen uit de collectie die zij in de afgelopen 40 jaar bijeenbracht. Verschillende stukken daaruit zijn eerder in binnen- en buitenlandse musea te zien geweest. De tentoonstelling in Museum Het Valkhof toont haar belangrijkste stukken, in grote variatie en vaak kunstzinnig van ontwerp. De geëxposeerde waaiers, schoudershawls, japonstroken en hoofdtooien behoren tot de hoogtepunten van de damesmode uit de zeventiende en achttiende eeuw. In dezelfde periode had de pronkzucht van de adel en gegoede burgerij tot gevolg dat ook mannen in hun representatieve kleding voor de dag kwamen met kostbaar kant. De tentoonstelling laat prachtig uitgewerkte kragen, revers en manchetten zien die de regenten extra cachet gaven. De hoogwaardige kanten geven een prachtig overzicht van alle belangrijke ontwikkelingen uit de geschiedenis van de kantproductie, van handgemaakt klos- en naaldkant tot bijzondere machinale kanten, vooral afkomstig uit de traditionele kantlanden België, Frankrijk, Italië en Engeland.

Behalve kantwerken bevat de tentoonstelling gereedschap en enkele historische voorwerpen die met het kantklossen te maken hebben, waaronder een achttiende-eeuws ordinaal. Dit is een speciale werklamp voor kantklossen waarbij een met water gevulde bol erachter geplaatst licht reflecteerde.

Een speciaal uitgezette route door de vaste collectie oude kunst van Museum Het Valkhof vestigt de aandacht op geschilderde portretten waar bijzonder kant wordt gedragen. Daarbij is onder andere een jongensportret uit 1665 te zien dat geschilderd is door Nicolaes Maes. Het portret is nooit eerder vertoond en wordt speciaal voor deze gelegenheid gerestaureerd.

Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-3608805 www.museumhetvalkhof.nl Open: di-vrij: 10-17; za, zo, feestdagen 12-17 uur

Einde persbericht

Voor informatie/interviews:: Afd. Marketing & pr, Jannemarie van den Brand, E: j.vandenbrand@museumhetvalkhof.nl. T: 024-3608805 Beeldmateriaal is te downloaden via www.museumhetvalkhof.nl onder pers / beeldbank.

Jannemarie van den Brand
medewerker marketing & pr

Kelfkensbos 59, 6511 TB Nijmegen
Postbus 1474, 6501 BL Nijmegen
Tel. +31 (0)24 3608805
Fax +31 (0)24 3608656
www.museumhetvalkhof.nl