VU Medisch Centrum

Amsterdam, 4 juli 2008
2008/065/JS

Opleiding sleutelgat chirurgie groot succes

Vandaag kwamen 15 chirurgen in opleiding naar VU medisch centrum om hun vorderingen op het gebied van laparoscopisch opereren te laten zien en toetsen. Afgelopen weken hebben zij thuis met een geheel vernieuwde koffer zich in deze techniek kunnen bekwamen. Nu laten ze zien hoever ze zijn gekomen. Met een parcours van hechten en prikken werd getest of ze binnen de vereiste tijd en onder druk de noodzakelijke kwaliteit kunnen leveren. Laparoscopisch opereren oftewel sleutelgat chirurgie is de techniek van de toekomst maar hiervan bleek nog onlangs dat huidige chirurgen dit onvoldoende beheersen.

Laparoscopisch opereren wordt steeds belangrijker. Deze manier van opereren is minder ingrijpend voor de patiënt, geeft minder kans op complicaties en patiënten kunnen sneller naar huis. Toch is er nog veel te verbeteren bij het gebruik van deze techniek. In het voorjaar luidde de Inspectie voor de Gezondheidszorg de noodklok. Men was zeer kritisch over de resultaten en veiligheid van laparoscopische chirurgie in Nederland.
VUmc-chirurg en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Voor Endoscopische Chirurgie (NVEC) Jeroen Meijerink: "Wij maakten ons binnen de beroepsvereniging al geruime tijd zorgen over het opleidingsniveau van chirurgen die starten met vaak complexe laparoscopische ingrepen. De uitkomsten van het inspectierapport lieten zien dat er een duidelijke noodzaak is voor een gedegen opleiding voordat begonnen wordt met gevorderde laparoscopische chirurgie. Daarom bieden wij bij VUmc met veel succes een uitgebreide cursus aan om chirurgen in opleiding in deze technieken te bekwamen."
Het VUmc leidt cursisten uit het hele land op in praktische laparoscopische vaardigheidstraining voor chirurgen, gynaecologen en urologen in opleiding.

Noot voor redacties:

De foto is in hoge resolutie beschikbaar op: http://www.vumc.nl/afdelingen/voor-journalisten/persberichten/

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, naam (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten.

Achtergrondinformatie (

VU Medisch Centrum