Nederlandse Moslim Omroep

Persbericht Verkenningen

3 juli 2008

----------

NMO en NIO maken samen pilot in aanloop naar verdergaande samenwerking

Extra uitzending NMO/NIO bij Desmet Live over liefde

Op 4 juli is via Desmet Live een extra lange extra uitzending, gezamenlijk verzorgd door de Nederlandse Moslim Omroep en de Nederlandse Islamitische Omroep, te beluisteren èn te bekijken. Het programma, dat de liefde als thema heeft, is een eerste proeve van een samenwerking die de komende tijd verdiept zal worden.

Het programma, Liefde en al die andere ellende, gaat over liefde en barmhartigheid. De islam wordt door velen met haat en onderdrukking geassocieerd, maar juist liefde en barmhartigheid zijn onvervreemdbaar met dit geloof verbonden. NIO-presentatrice Hatice Kursun ontvangt gasten die ieder een bijzonder aspect van de liefde en islam hebben verkend.

Marianne Vorthoren van SPIOR (Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond) praat over de juist gelanceerde campagne Hand in hand tegen huwelijksdwang.

Publiciste Ceylan Pektas-Weber gaat in op vragen rond het islamitisch leven in een seculiere samenleving.

Jan Just Witkam (hoogleraar codicologie en paleografie van de islamitische wereld, Universiteit van Leiden) onthult de liefde volgens Ibn Hazm. De Moorse geleerde Hazm schreef in de elfde eeuw een verhandeling over de kunst van het liefhebben.

Welk koranvers, hadith, historisch feit of persoon is cruciaal voor de islam en moet beslist zijn plek krijgen in de Nederlandse cultuur? Deze vraag wordt voorgelegd aan Yassine Bouyiri, 'uitleenmoslim' te Almere.

Een rondetafelgesprek over de ruimte voor vrije liefde zal gevoerd worden met Khadija Masaoudi (programmamaker), Hülya Cigdem (journaliste en auteur van De importbruid) en Rachid el Hajoui (oprichter Islamic Single Event).

Er is ook live muziek: van El Habib. De groep brengt een fusion van jazz, klassieke en Arabische muziek. U hoort nummers die komend najaar op cd zullen worden uitgebracht.

Desmet Live

Uitzending: vrijdag 4 juli 2008 van 18.00 tot 20.00 uur

Na de uitzending te bekijken via onze website nmo.nl