Socialistische Partij

Stop censuur Chinese tv-zender

04-07-2008 * 'De Europese Commissie moet haar invloed gebruiken opdat Chinezen weer rechtstreeks en ongecensureerd naar de zender NTDTV kunnen kijken.' Dat zegt SP-Europarlementslid Erik Meijer.

Olympische Spelen

New Tang Dynasty Television verzorgt uitzendingen naar China. Door ingrijpen van het Franse bedrijf Eutelsat is de tv-zender uit de lucht gehaald. Officieel heet het dat de stroomtoevoer voor de uitzendingen hapert, 'Maar dat gebeurt toevallig wel aan de vooravond van de Olympische Spelen'. De Europese Commissie onderhoudt zakelijke betrekkingen met Eutelsat, onder meer in het kader van het EU-project Galileo. 'Los van de journalistieke inhoud van de zender moet de Commissie haar relatie met het bedrijf aangrijpen om het Franse bedrijf uit te nodigen zo spoedig mogelijk de doorgave van NDTV duurzaam te herstellen. In elk geval voor het begin van de Spelen', aldus het SP-Europarlementslid. In schriftelijke vragen aan de Europese Commissie kaart Meijer de zaak aan.
Ook in 2005 deed Eutelsat een poging om de uitzendingen te onderbreken, mogelijk in het zicht van contracten met de Chinese staat. Protesten uit Europa hebben dat toen weten te verhinderen.

Ongecensureerd

NTDTV wordt omschreven als de enige op China gerichte zender die ongecensureerd nieuws doorgeeft. De zender claimt de eerste te zijn die berichten over de besmettelijke ziekte SARS verspreidde, als enige berichten over Tibet doorgeeft en ook een belangrijke rol vervulde bij de laatste grote aardbeving in China. De zender besteedt veel aandacht aan de positie van minderheden en dissidenten in China.

Alarmkreet op You Tube: http://www.youtube.com/watch?v=mpCjpbrP9Ng