NCRV

Het 3e Testament

Alle geloven en politieke in een Joods gezin

Zaterdag 5 juli 2008

19.00 uur, Nederland 2

In het NCRV-programma Het 3e Testament kunnen mensen een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een nieuw, Derde Testament via de website www.derdetestament.nl. In het gelijknamige tv-programma wordt een aantal van die inzendingen geportretteerd. In de uitzending van zaterdag 5 juli staan schrijver Ron de Vos en George Weiss, oprichter van Radio La Benevolencija, centraal.

De joodse schrijfster Hannah Yakin werd geboren in 1933 in Amsterdam als Hannah van Hulst. Na de oorlog vertrok zij zoals zoveel andere joden naar de nieuwe staat Israël om daar haar leven op te bouwen. Zij trouwde er met de Israëlische kunstenaar Abraham Yakin, met wie ze acht kinderen kreeg. Over haar leven in Israël schreef ze diverse boeken waaronder Yardena en Hier is je bruidegom.

Haar eigen gezin staat model voor hoe het volgens haar in Israël zou moeten zijn: alle geloven, meningen en politieke standpunten worden ingenomen door haar eigen kinderen, maar dat staat het vreedzame gezin dat ze samen vormen niet in de weg. Hannah heeft zich altijd sterk gemaakt voor een vreedzaam Israël waarbinnen plaats was voor iedereen.

Daarnaast het verhaal van Joke Bloem. Jarenlang bracht ze door binnen diverse psychiatrisch instellingen omdat ze depressief was en het leven voor haar aanvoelde als een last. De ommekeer kwam toen ze op eigen initiatief besloot te stoppen met haar medicijnen. Na al die jaren heeft ze nu een CD uitgebracht waarop ze als afsluiting van die periode van Van Dik Hout zingt: De keuze die je maakt.