Gemeente IJsselstein


Overig

Tentoonstelling: Fotocomposities

Datum: dinsdag 1 juli 2008
In Stadsmuseum IJsselstein zijn van 5 juli tot en met 31 augustus 2008 digitale fotografische composities te zien, die de culturele lagen en de geschiedenis van steden, onder meer van IJsselstein, visualiseren en laten ontdekken. Nissim Men (1960, Israël) brengt in zijn City Portraits (The future of history) diverse dimensies van een stad samen in een tweedimensionaal beeld.

Het verleden, het heden, de architectuur, de culturele ontwikkelingen en de bezienswaardigheden verwerkt hij tot een portret dat de sfeer van de stad uitdraagt. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Nissim Men een City's Portrait gemaakt van IJsselstein, waarin veel extra elementen zijn toegevoegd. Het verrassende resultaat is te zien op een zeer groot canvasdoek.
Stadsportret
Nissim Men is beeldend kunstenaar en fotograaf, geboren in Tel Aviv, Israël 1960, nu wonend en werkend in Utrecht. Zijn project City's Portraits begon hij vijf jaar geleden.
Zijn idee was om steden op een originele en surrealistische wijze te fotograferen. De afgelopen jaren heeft hij verschillende Europese steden op deze manier geportretteerd. Zo ook de stad Utrecht. Vervolgens besloot Nissim Men een aantal kleinere omliggende steden van stad Utrecht te portretteren, om zo een beeld te schetsen van de provincie. Hij vindt het een uitdaging om juist bij deze kleinere plaatsen op zoek te gaan naar de landschappelijke en stedelijke aspecten die de betreffende plaats kenmerken. Vanwege hun unieke karakter zijn deze steden zeer geschikt om een eigen 'City's Portrait' te laten ontstaan.

Aluminium
In de tentoonstelling zijn negen plaatsen van de provincie Utrecht uitgelicht. City's Portraits zijn te zien van: Doorn, Driebergen, Houten, Loenen, Nieuwegein, Vianen, Woerden, Zeist en natuurlijk IJsselstein. Sommige plekken kenmerken zich vooral door het omliggende landschap, zoals Doorn, Driebergen, Houten en Loenen. Nissim voegde als extra herkenningselementen ook fragmenten van historische kaarten toe. De andere steden hebben een duidelijker stadsprofiel en een stadsmuur die de stad kenmerkend kunnen weergeven. Nissim Men werkte voor deze tentoonstelling voor het eerst met een bijzondere techniek, waarbij de geënsceneerde foto's direct op aluminium zijn geprint en zijn voorzien van een speciale coating. Hierdoor ontstaat een bijzondere glans en diepte in de kunstwerken.
Kijk voor meer info op www.citys-portraits.com
Met dank aan:
Colorstone Works, Den Haag
Genesis PD, Wormerveer