Gemeente Wassenaar

Boeken lenen langs de Hollandse kust

In de zomermaanden juli en augustus kunnen strandbezoekers gebruikmaken van veertien strandbibliotheken langs de Hollandse kust.

Wassenaar 5 juli tot en met 31 augustus 2008
Wassenaarse slag, rechts als laatste van de opgang van het strand Dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur

De officiële opening van de Noord-Hollandse strandbibliotheken vindt plaats op vrijdag 27 juni 2008, om 15.30 uur in Club Maritime te Zandvoort door wethouder G.J.W. Toonen en de bibliotheekdirecteur van Duinrand E. Meijer.

De strandbibliotheken in Zuid-Holland starten een week later met hun uitlening. De officiële opening van de Zuid-Hollandse strandbibliotheken vindt plaats op vrijdag 4 juli 2008, om 15.30 uur in Strandpaviljoen De Golfslag te Wassenaar door de Gedeputeerde Cultuur van de Provincie Zuid-Holland M. van Engelshoven-Huls en de Wassenaarse wethouder P. van de Locht. De strandbibliotheken zijn acht weken geopend tijdens de zomer.
In de strandbibliotheek kunnen bezoekers zonder pasje of betaling boeken of tijdschriften lenen. Speciale aandacht is er dit jaar voor de Week van het Luisterboek. Een bibliotheek bestaat anno 2008 niet alleen meer uit boeken. Het elektronische boek, de iPod en luisterboeken hebben hun plaats ook in de strandbibliotheken verworven. De strandbibliotheek is dit jaar te vinden in de badplaatsen Zandvoort, IJmuiden aan Zee, Wijk aan Zee, Castricum aan Zee, Egmond aan Zee, Brouwersdam, Hoek van Holland, Monster, Kijkduin, Scheveningen, Wassenaar, Katwijk, Noordwijk en Makkum.

Meer dan boeken lenen
Tijdens de zomervakantie worden er in de strandbibliotheek tal van activiteiten georganiseerd. Ook deze activiteiten zijn gratis toegankelijk voor jong en oud. Zo is er voor de jongste strandbezoeker een piratenfeest en een spetterfeest. Verder zijn er voorleesuurtjes en theatervoorstellingen. Voor volwassenen organiseren de strandbibliotheken literaire lezingen, yoga en muziekoptredens. Voor de sportievelingen is er de literaire fietstocht die hen van strandbibliotheek naar strandbibliotheek brengt. Een aantal activiteiten organiseren de bibliotheken gezamenlijk. Andere activiteiten richten zich sterk op de lokale toeristen en worden samen met plaatselijke instellingen georganiseerd.

Samenwerking
De strandbibliotheek is een fenomeen uit 2005. Toen startten op initiatief van Provincie Zuid-Holland de eerste bibliotheken aan de stranden van Hoek van Holland, Katwijk en Scheveningen. Inmiddels is het concept uitgegroeid tot een zomerevenement op veertien plaatsen langs de kust. De strandbibliotheek wordt mogelijk gemaakt door de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Fryslân. Ook dit jaar heeft de Strandbibliotheek diverse samenwerkingspartners: De Golfslag, Club Maritime, Apple, Sanoma, Ilge en de Week van het Luisterboek.
Meer informatie vanaf 15 juni a.s. op: www.strandbibliotheek.nl. Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl