Voorbereidingsbesluit OostvaardersWold

Provinciale Staten van Flevoland hebben een voorbereidingsbesluit genomen voor het toekomstige natuur- en recreatiegebied
OostvaardersWold. Dit voorbereidingsbesluit is bedoeld om ervoor te zorgen dat er in het gebied geen ontwikkelingen plaatsvinden die strijdig zijn met de aanleg van het OostvaardersWold. Naar verwachting wordt in 2011 met die aanleg gestart.

Het voorbereidingsbesluit houdt in dat mensen die in het gebied wonen of hun bedrijf hebben, met ingang van 5 juli 2008 eventuele bouwplannen, uitbreidingsplannen en wijzigingen in het gebruik eerst moeten voorleggen aan de provincie. Als die plannen een belemmering opleveren voor de aanleg van het OostvaardersWold, dan kan de provincie de aanvraag voor bijvoorbeeld een vergunning of ontheffing afwijzen. Het voorbereidingsbesluit treedt op 5 juli 2008 in werking en is zes maanden van kracht. Hoe de provincie in die periode bouwplannen, uitbreidingsplannen en wijzigingen in het gebruik zal beoordelen staat in het voorbereidingsbesluit.

Het voorbereidingsbesluit geldt ook voor het gebied van ca. 900 hectare dat door Provinciale Staten is aangewezen als tijdelijk zoekgebied. In dat gebied zou nog 300 hectare moeten worden gevonden dat kan worden toegevoegd aan de zogeheten groenblauwe zone van het OostvaardersWold. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk duidelijk te maken welk deel van dit zoekgebied deel gaat uitmaken van het toekomstige OostvaardersWold.

Verordening

In de komende zes maanden wordt een verordening voorbereid waarin staat waaraan toekomstige bestemmingsplannen voor het OostvaardersWold moeten gaan voldoen. De verordening heeft dezelfde werking als het voorbereidingsbesluit voor bouwplannen, uitbreidingsplannen en wijzigingen in gebruik. De verordening wordt in september in Provinciale Staten van Flevoland besproken. Daarna is het mogelijk om een inspraakreactie te geven. Na behandeling van de inspraakreacties wordt de verordening definitief vastgesteld.

Meer informatie

GeĂŻnteresseerden en belanghebbenden kunnen het voorbereidingsbesluit met een toelichting raadplegen tijdens kantooruren in het Provinciehuis in Lelystad en de gemeentehuizen van Almere, Lelystad en Zeewolde. Ook in de bibliotheken van Almere, Lelystad en Zeewolde is het voorbereidingsbesluit raadpleegbaar. Wie het besluit digitaal wil inzien, kan terecht op www.flevoland.nl/oostvaarderswold.