Ingezonden persbericht


Stichting Dametin - PERSBERICHT
i.v.m. LANDELIJKE VETERANENDAG DAMETIN 5 JULI 2008


---

Op zaterdag 5 juli a.s. zal voor de 14e maal de Landelijke Veteranendag DAMETIN (Dalen met Indië) voor Indië- en Nieuw-Guinea-veteranen worden uitgevoerd te Dalen. Dit jaar zal het een bijzondere uitvoering zijn omdat het voor de laatste maal op grootschalige wijze zal plaatsvinden. Vooral het beëindigen van de ondersteuning door de provincie Drenthe met ingang van dit jaar en de aanzegging dat ook Defensie haar ondersteuning flink zal inkorten, zijn de voornaamste beweegredenen geweest van het bestuur Stichting Dametin om met de grootschaligheid van dit jaarlijkse evenement op te houden.

Hiermee komt een einde aan een uniek initiatief dat op 12 september 1992 is ontstaan en heeft geresulteerd in de 1e DAMETIN uitvoering begin juli 1993. Hoogtepunten waren de onthulling van het monument op 2 juli 1992 door mevrouw Spoor-Dijkema, weduwe van de geliefde Indië-generaal Spoor onder het toeziend oog van zo'n 500 veteranen en op 4 juli 1998 de komst van Z.K.H. Prins Bernhard naar Dalen, hetgeen meer dan 2500 veteranen naar Dalen bracht.

Midden tijdens zijn werkzaamheden voor de uitvoering van deze laatste grote DAMETINdag overleed de energieke voorzitter Bertus Groefsema op 15 maart jl. Een grote klap voor bestuur en organisatie. Maar het bestuur ging - het grote verlies ten spijt - snel door met de voorbereidingen. Bestuur en Adviesgroep werden samengevoegd en tijdens een aantal bijeenkomsten werd deze 14e DAMETINdag verder op de rails gezet.

Bijna 650 deelnemers hebben zich aangemeld en tezamen met de vele genodigden, vrijwilligers, muzikanten en anderszins ondersteunenden kan weer worden gerekend op zo'n 900 aanwezigen. Zij vormen het deelnemersveld dat afscheid neemt van deze 14e en laatste Landelijke Veteranendag te Dalen op zaterdag 5 juli 2008.

De genodigden worden 's morgens traditiegetrouw ontvangen in De Spinde. Vervolgens wordt verplaatst naar de grote tent, waar alle deelnemers zich in de loop van deze ochtend hebben verzameld. Na enige toespraken op die locatie zal worden verplaatst naar het monument bij De Spinde, waar tussen 12.00-13.00 uur de herdenkingsceremonie met kransleggingen en defilé zal worden uitgevoerd. De muzikale ondersteuning zal worden uitgevoerd door het Fanfarekorps Bereden Wapens. Gedurende de middag zal er een markt (pasar) in het centrum zijn, waar omstreeks 14.00 uur een openluchtconcert zal worden gegeven door het Fanfarekorps Bereden Wapens. Ook zullen daar diverse oude militaire voertuigen te bewonderen zijn, waarbij door de eigenaar uitleg gegeven zal kunnen worden.

Voor de laatste maal zal Dalen op zaterdag 5 juli a.s. in het teken staan van de Indië- en Nieuw-Guineaveteraan en zal DAMETIN een duidelijk nationaal karakter kennen met veel gasten en autoriteiten. Er zal een einde komen aan 15 jaar historie. En wat hierna ? De tijd zal het moeten leren.

BEREIKBAARHEID WINKELS - Op deze zaterdag zijn de winkels en bedrijven in het dorp Dalen allemaal goed bereikbaar. Volg de eventuele omleidingborden of de aanwijzingen van de verkeersregelaars.


---



Ingezonden persbericht