Nederlandse Islamitische Omroep

Persbericht

Onderwerpen Nioscoop, 6 juli 2008, 15.00 tot 15.30 uur, Nederland 2

Herhaling op zaterdag 12 juli, 10.55 - 11.25 uur, Nederland 2

Islamitische kunstschatten: Berlijn

De islamitische wereld heeft vele bijzondere kunstwerken voortgebracht: kalligrafieën, geschilderde houten panelen, mozaïeken en architectuur. Vanaf aanstaande zondag bij de Nederlandse Islamitische Omroep een vierluik over islamitische kunstschatten in Europa. In het Pergamon museum in Berlijn zijn vele historische kunstschatten uit de islamitische wereld verzameld. Zondag in Nioscoop een rondgang langs de mooiste en belangrijkste stukken uit deze bijzondere collectie.

De Horizon zaterdag 5 juli , tussen 19.30 en 20.10 op Radio 5.

Kashmir

In het Noordwesten van het Indiase subcontinent ligt een in Europa bijna vergeten conflictgebied. De regio gaat al sinds het vertrek van de Britten in 1947 gebukt onder een van de vreemdste landsbeschikkingen ter wereld: een deel ervan wordt bestuurd door Pakistan, een ander deel door India en tenslotte is er een gedeelte dat onder China valt. Hoewel moslims veruit in de meerderheid zijn, bevinden zich traditioneel ook grote aantallen hindoes en in mindere mate boedhisten en sikhs.

Onlangs werd in dit gebied op mensenrechtenadvocaat Parvez Imroz een aanslag gepleegd. De vermoedelijke reden: zijn onthullingen over een groot aantal vermissingen van burgers en de ontdekte massagraven in Indiaas bestuurd Kashmir, vielen bij verschillende politieke krachten niet goed.

Wat is eigenlijk de geschiedenis achter dit vreemdsoortig verdeelde land? Lopen ook hier de spanningen tussen de moslims en hindoes op, nu verhoudingen weer op scherp komen te staan? En hoe zijn de recent ontdekte massagraven te verklaren? In de Horizon een gesprek met IKV-Pax Christi medewerkster M. Lucas, die dit conflictgebied recent bezocht.

Zomerbruidjes

De hele maand juli besteedt de Horizon aandacht aan kunst en cultuur. De Nederlands-islamitische gemeenschap kent immers een grote rijkdom aan artiesten, filmmakers en kunstenaars die vaak te weinig met hun talent onder de aandacht komen. We beginnen deze eerste zaterdag van juli met een bijzondere handwerker: Aziz Abdad is een zeer succesvolle bruidsjurkenontwerper, gevestigd in Amsterdam. Afkomstig uit Singapore, heeft hij zo zijn eigen manieren om te bepalen welke jurk voor welk bruidje geschikt is.

De Horizon zocht Abdad op in zijn beide vestigingen in Amsterdam en vroeg hem de hemd van het lijf over islamitische dames die hun zomertrouwjurk uit komen zoeken, de verschillen tussen de trouwgewoonten van de diverse gemeenschappen en natuurlijk hoe Abdad op het idee kwam om vanuit Singapore naar Nederland te komen om zijn niet-alledaagse beroep uit te oefenen.

Vrije wil of Allahs wil?

Het blijft een van die vragen waar gelovigen waarschijnlijk nooit een bevredigend antwoord op zullen krijgen: heeft de mens een eigen, autonome wil of wordt hij voornamelijk geleid door God en de Goddelijke openbaring? Indien de mens geleid wordt door de Goddelijke wil, rijst de vraag op wat dan de zin is van hemelse beloning of bestraffing van de mens; het is dan immers altijd God die hem geleid heeft. Maar als de mens een volledig vrije wil heeft, hoe zit het dan met de almacht van God die bepaalt welke levensloop je leidt? Een bijna onmogelijke vraag, die we toch voorlegden aan islamkenner Remy Soekirman.