Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 4 juli 2008

Kenmerk: dg-129

| | |NOS programma-informatie 5, 6 en 7 juli

Alle etappes Tour de France live bij NOS Studio Sport

Van 5 tot en met 27 juli doet NOS Studio Sport live verslag van de 95ste Tour de France. Met de live verslagen, het NOS Tourjournaal, NOS Studio Sportzomer en via www.nos.nl/tour houdt NOS Studio Sport de wielerliefhebber ook dit jaar volledig op de hoogte van alle ontwikkelingen tijdens deze unieke en altijd boeiende wielerronde.

Tour de France dagelijks te volgen bij de NOS op Radio 1

Van zaterdag 5 tot en met zondag 27 juli staat NOS Radio in het teken van de Tour de France 2008. Nieuw dit jaar is 'De Tour ontwaakt', iedere werkdag te beluisteren in het NOS Radio 1 Journaal. 's Middags is er NOS Radio Tour de France waarin dagelijks live het etappeverslag te beluisteren is. In het radioprogramma NOS Avondetappe wordt teruggeblikt op de etappe van die dag, aangevuld met achtergronden en interviews.

'Tourartiest Top 23 Aller Tijden' bij Radio Tour de France Muzikale aftrap op 5 juli van winnaar 2007: Rowwen Hèze

Na het succes van vorig jaar is hij er dit jaar opnieuw: de 'Tourartiest Top 23 Aller Tijden'. Luisteraars van NOS Radio Tour de France op Radio 1 kunnen hun eigen favoriete tourartiest naar de eerste plaats stemmen. Dagelijks staat een Tour-artiest in de uitzending centraal, maar de luisteraar bepaalt zelf wie wanneer te horen is. Tijdens de laatste etappedag wordt pas bekend wie dit jaar de 'muzikale gele trui' om de schouders krijgt. Stemmen kan via www.nos.nl.

Vanaf 5 juli NOS Studio Sportzomer vanuit Frankrijk

Op de dag dat de Tour de France begint, start de NOS met de dagelijkse uitzendingen van NOS Studio Sportzomer op Nederland 1. In dit live programma ontvangt Mart Smeets tussen 22.45/23.00 en 23.30/23.45 uur bekende gasten op wisselende, sfeervolle locaties in Frankrijk. Op 5 juli, de eerste uitzending, zijn Ireen Wüst en Paulien van Deutekom te gast. Zij buigen zich onder andere over de raakvlakken tussen schaatsen en fietsen. Zondag 6 juli zijn Piet Kuijs en Erik Dekker te gast. Maandag 7 juli zitten Willem van Kooten en Aart Vierhouten bij Mart aan tafel.

ZATERDAG 5 JULI

NEDERLAND 1

NOS Tour de France (12.00-17.37 uur)
. Live verslag van de 1e etappe, Brest - Plumelec (197,5 km) met commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. Verslaggever Han Kock verzorgt bij start en finish interviews met renners en ploegleiders.

NOS Sportjournaal (18.18-18.25 uur)
. Tennis: Wimbledon, de finale vrouwen.
. Tour de France: de 1e etappe.

NOS Studio Sport (22.16-22.42 uur)
. Tour de France: de 1e etappe.
. Honkbal : de Haarlemse Honkbalweek, Nederland - Nederlandse Antillen. . Tennis: Wimbledon, de finale vrouwen.
. Waterpolo: het EK (vrouwen), Nederland - Duitsland. . Voetbal: de eerste training van Feyenoord.

NOS Studio Sportzomer (22.48-23.34 uur)
. Vanaf de meest uiteenlopende locaties spreekt Mart Smeets met prominenten van binnen en buiten de wielerwereld over de Tour de France 2008. De Touretappe van de dag, de Tour als wielerevenement en wielrennen in het algemeen passeren de revue. Vanavond zijn Ireen Wüst en Paulien van Deutekom te gast. Reportages en andere bijdragen worden verzorgd door verslaggever Kees Jongkind. NOS-presentator Philip Freriks maakt een dagelijkse bijdrage over Frankrijk. Deze reportages gaan over de etappeplaatsen en de streek waar de Tourkaravaan zich bevindt.

NEDERLAND 3

NOS Tourjournaal (20.18-20.59 uur)
. Dagelijks programma over de Tour de France met onder andere een samenvatting van de etappe van die dag, reportages en een nabeschouwing.

RADIO 1

NOS Radio 1 Journaal (12.00-14.00 uur)
. Reportage over vrijwilligers die met oude Volvo's naar Peking gaan om deze daar te verkopen. . Een groep politieagenten die op de fiets onderweg zijn naar Peking worden al langer door het NOS Radio 1 Journaal gevolgd. Telefonisch gesprek met de fietsers over waar ze zijn en hoe het gaat. . Gesprek met schrijver en journalist en Bas van Putten, over de tentoonstelling 'Onze Auto's' over de tien allermooiste ontwerpen zoals de mini en de kever.

NOS Radio Tour de France (14.00-18.30 uur)
. Live flitsen van de etappe met commentaar van Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman. . De vaste rubrieken: het krantenoverzicht met Steven Dalebout, de Tourartiest, het 'Jan Janssen-Tourspel', de column van Cindy Pieterse, 'Philip en France', de etappe van morgen, de avondkranten en de analyse van Henk Lubberding. . Te gast is Rowwen Heze, de Tourartiest van 2007. En verder:
. Tennis: Wimbledon, live flitsen van de finale vrouwen. . Atletiek: live flitsen van het NK in Amsterdam. . Voetbal: de eerste training van Feyenoord en van ADO Den Haag. . Autosport: de trainingstijden van de Formule 1 in Silverstone.

NOS Langs de Lijn (20.00-22.00 uur)
. Honkbal: de Haarlemse Honkbalweek, Nederland - Nederlandse Antillen. . De serie 'Naoorlogse Spelen'.
. Vooruitblik op de eerste uitzending van de tweede reeks van Andere Tijden Sport. Deze reeks staat in het teken van de Olympische Spelen, de eerste uitzending gaat over de 800 gouden meters van Ellen van Langen. . Voetbal: de eerste training van Feyenoord.
. Waterpolo: nabeschouwing op het EK, Nederland - Duitsland. . Tennis: terugblik op Wimbledon.

NOS Avondetappe (22.00-23.00 uur)
. Dagelijks avondprogramma waarin presentator Jurgen van den Berg vanuit de studio in Hilversum terugblikt op de etappe van de dag. Daarnaast zijn er interviews en achtergronden te beluisteren en is er volop aandacht voor de Nederlands renners. . De vaste rubrieken: de analyse van oud-renner Bart Voskamp, 'bellen met Bram Tankink', de dagelijkse reportage en 'de dag van morgen met Stef Clement'. . En verder aandacht voor het belangrijkste sportnieuws.

NOS Met het Oog op Morgen (23.00-24.00 uur)
. Te gast is minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk. Met hem wordt onder meer gesproken over de plotselinge weigering van de HBO- en MBO-raad om hun handtekening te zetten onder de overeenkomst over extra geld. Ze vinden het nu toch te weinig. . Live muziek van de Texaanse zangeres Dede Priest.

ZONDAG 6 juLi

NEDERLAND 1

NOS Tour de France (12.59-17.52 uur)
. Live verslag van de 2e etappe, Auray - St-Brieuc (164,5 km) met commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot. . Atletiek: het NK in Amsterdam.

NOS Studio Sport (18.00-19.00 uur)
. Tourjournaal: met onder andere een samenvatting van de etappe van de dag, reportages en een nabeschouwing. . Honkbal: de Haarlemse Honkbalweek, Nederland - Taiwan. . Tennis: Wimbledon, de finale mannen.
. De serie 'De tegenstanders tijdens de Olympische Spelen', dit keer Gevrise Emané, de concurrent van Edith Bos. . Atletiek: het NK in Amsterdam.
. Waterpolo: het EK (vrouwen), Nederland - Spanje. . Vooruitblik op de eerste uitzending van de tweede reeks van Andere Tijden Sport. Deze reeks staat in het teken van de Olympische Spelen, de eerste uitzending gaat over de 800 gouden meters van Ellen van Langen.

Andere Tijden Sport, Ellen van Langen: 800 gouden meters (22.10-22.40 uur) . De vijfde uitzending van Andere Tijden Sport: 'Ellen van Langen - 800 gouden meters'. De winnende 800 meter race in Barcelona 1992 terplekke minutieus gereconstrueerd met Ellen van Langen en haar tegenstanders uit Cuba en de Rusland. De race als meisjesboek. Commentator Theo Reitsma leverde niet alleen op een legendarische manier commentaar, hij had de overwinning al voorspeld, naar aanleiding van de tijden die ze dat seizoen liep. Makers: Kees Jongkind & Monique Tesselaar (research).

NOS Studio Sportzomer (22.48-23.34 uur)
. Live late avondprogramma vanaf sfeervolle, wisselende locaties in Frankrijk. Presentator Mart Smeets praat met gasten over wielrennen en de Tour de France. Gasten deze avond zijn: ploegleider bij de opleidingsploeg van de Rabobank Piet Kuijs en ploegleider van de Rabobank Erik Dekker, die als renner van de school van Piet Kuijs kwam.

RADIO 1

NOS Radio 1 Journaal (12.00-14.00 uur)
. Gesprek Gert-Jan Stam, theaterrecensent en presentator en hoofdredacteur van Theatercentraal.nl. Hij komt vertellen welke leuke theaterfestivals er deze zomer allemaal zijn.

NOS Radio Tour de France (14.00-18.30 uur)
. Live flitsen van de etappe met commentaar van Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman. . De vaste rubrieken: het krantenoverzicht met Steven Dalebout, de Tourartiest, het 'Jan Janssen-Tourspel', de column van Hubert Smeets, 'Philip en France', de etappe van morgen, de avondkranten en de analyse van Henk Lubberding. En verder:
. Autosport: live flitsen van de Formule 1 in Silverstone. . Paardensport: live flitsen van de CHIO in Aken. . Atletiek: live flitsen van het NK.
. Honkbal: live flitsen van de Haarlemse Honkbalweek, Nederland - Taiwan. . Tennis: live flitsen van Wimbledon, de finale mannen. . Volleybal: live flitsen van de Euroleague in Rotterdam, Nederland - Portugal.

NOS Avondetappe (22.00-23.00 uur)
. Dagelijks avondprogramma op waarin presentator Jurgen van den Berg vanuit de studio in Hilversum terugblikt op de etappe van de dag. . De vaste rubrieken: de analyse van oud-renner Bart Voskamp, 'bellen met Bram Tankink', de dagelijkse reportage en 'de dag van morgen met Stef Clement'. . Verder een overzicht van het belangrijkste sportnieuws.

MAANDAG 7 JULI

NEDERLAND 1

NOS Tour de France (14.32-17.37 uur)
. Live verslag van de 3e etappe, St-Malo - Nantes (208 km) met commentaar van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot.

NOS Sportjournaal (18.46-18.54 uur)
. Tour de France: de 3e etappe.
. De dagelijkse rubriek 'Olympisch Sport Kort'.

NOS Studio Sportzomer (22.51-23.37 uur)
. Live late avondprogramma vanaf sfeervolle, wisselende locaties in Frankrijk. Presentator Mart Smeets praat met gasten over wielrennen en de Tour de France. Gasten deze avond zijn: diskjockey en platenbaas Willem van Kooten, in 1973 gastverslaggever bij Radio Tour de France en Aart Vierhouten, dit jaar voor het eerst co-commentator bij NOS Radio Tour de France.

NEDERLAND 3

NOS Tourjournaal (20.27-21.08 uur)
. Dagelijks programma over de Tour de France met onder andere een samenvatting van de etappe van die dag, reportages en een nabeschouwing.

NOS Sportjournaal (22.38-22.54 uur)
. Tour de France: de 3e etappe.
. Waterpolo: het EK, Nederland - Rusland.
. De dagelijkse rubriek 'Olympisch Sport Kort'.

RADIO 1

NOS De Tour ontwaakt (8.30-9.00 uur)
. Iedere werkdag te horen in het NOS Radio 1 Journaal. Er wordt onder andere vooruitgeblikt naar de komende Tourdag met een reportage van verslaggever Louis Dekker. Ook is een gesprek met een renner uit het peloton te beluisteren en komt verslaggever en commentator Gio Lippens met een bijdrage vanaf het départ. De Tourartiest van de dag wordt bekend gemaakt door muzieksamensteller Len Doens. Deze artiest staat later op de dag centraal in de uitzending van NOS Radio Tour de France. Tot slot is er de rubriek 'Waar was u toen Jan Janssen 40 jaar geleden de Tour won?' De presentatie is afwisselend van Rob Trip, Marcel Oosten en Bert van Slooten.

NOS Radio Tour de France (14.00-18.30 uur)
. Live flitsen van de etappe met commentaar van Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman. . De vaste rubrieken: het krantenoverzicht met Steven Dalebout, de Tourartiest, het 'Jan Janssen-Tourspel', de column van Armand Schreurs, 'Philip en France', de etappe van morgen, de avondkranten en de analyse van Henk Lubberding. . En verder: de eerste training van Vitesse.

NOS Avondetappe (22.00-23.00 uur)
. Dagelijks avondprogramma op waarin presentator Jurgen van den Berg vanuit de studio in Hilversum terugblikt op de etappe van de dag. . De vaste rubrieken: de analyse van oud-renner Bart Voskamp, 'bellen met Bram Tankink', de dagelijkse reportage en 'de dag van morgen met Stef Clement'. . Verder een overzicht van het belangrijkste sportnieuws.

Noot voor de pers,

Nederlandse Omroep Stichting (NOS)