Gemeente Arnhem


Werk aan museum miljoenen duurder (04-07-2008)

Veel verborgen gebreken en andere tegenslagen bij renovatie

De werkzaamheden om het Museum voor Moderne Kunst Arnhem in de vereiste, normale staat te brengen, kosten veel meer dan het budget dat er oorspronkelijk voor beschikbaar was. De overschrijding bedraagt ongeveer 4,2 miljoen euro. In plaats van de eerst begrote 5 miljoen blijkt er nu 9 miljoen euro nodig te zijn. De lastige structuur en onvoldoende draagconstructie van het pand vereiste extra bouw- en installatiewerkzaamheden. Bovendien was er een opeenstapeling van tegenvallers: de houten koepel bleek verrot, er kwam een oude olietank tevoorschijn, de stuwwal verzakte. De bouw- en
installatiewerkzaamheden zijn in twee etappes uitgevoerd om tussentijds de Mode Biënnale 2007 te laten plaatsvinden. Het college van B en W is ontsteld over de hoogte van de overschrijding die niet tijdig aan het college is gemeld. Het college heeft een onderzoek gelast naar de gang van zaken, dat meteen in gang is gezet. Eind augustus verwacht het college de uitkomsten van het feitenonderzoek en zijn conclusies aan de raad te presenteren.

Het werk aan het museum was bedoeld om te voldoen aan de minimale veiligheidseisen (brandveiligheid, inbraakbestendigheid). Anders zou het pand op korte termijn als museum gesloten moeten worden. Het gebouw had achterstallig onderhoud en bevatte asbest. De werkzaamheden zijn gecombineerd uitgevoerd. Bovendien is er een toereikende winkel- en horecavoorziening gebouwd voor rekening van het museum zelf.

Het eerste deel van het werk aan het gebouw is in drie maanden tijd (februari-mei 2007) uitgevoerd om het museum klaar te maken voor deelname aan de Mode Biënnale. Na de Biënnale in de zomer van 2007 is het werk weer opgepakt.

Tijdens de uitvoering aan het 135 jaar oude pand, dat als Herensociëteit is gebouwd en in 1920 als gemeentemuseum is ingericht, bleken grote gebreken. De beveiligingsinstallatie moest worden ingebouwd in een complex pand. Het gebouw had tal van 'verrassingen' in petto: verlaagde plafonds, verborgen muren. Forse tegenslagen waren de verrotte houten koepel en de verborgen olietank die gesaneerd moest worden. De stuwwal bij het nieuwe museumcafé Bovenover verzakte.

'Waarde vergroot'
Cultuurwethouder Rita Weeda: "Het gebouw verkeert nu in de vereiste staat van onderhoud om als museum dienst te kunnen blijven doen. Het museum is daarmee nog steeds krap, maar veilig behuisd en kan de komende jaren verder functioneren." Vastgoedwethouder Sander van Bodegraven: "Het college laat uitzoeken hoe de kosten van de renovatie zó sterk overschreden konden worden, en welke betrokkenen op welk moment op de hoogte waren. Dan kunnen we ook conclusies trekken uit hoe het proces verlopen is."