Frauderen met reisverzekering bijna even erg als rijden met drank op

Hoogseizoen voor fraudeafdelingen verzekeraars weer begonnen

Een fototoestel claimen waarmee nog vakantiekiekjes blijken te zijn gemaakt na de datum waarop de camera gestolen zou zijn. Of meteen maar even op kosten van de verzekeraar een neuscorrectie laten uitvoeren tijdens een spoedopname in een Iraans ziekenhuis. Reisverzekeraars vermoeden dat aan één op de tien declaraties, die zij de komende weken ontvangen, een luchtje zit. Nu Nederland weer massaal op vakantie gaat, begint daarom ook voor de fraudeonderzoekers het hoogseizoen. De strijd tegen verzekeringsfraude kan op steeds meer steun van de bevolking rekenen: Nederlanders vinden het oplichten van een verzekeraar bijna net zo erg als rijden met drank op.

Het algemene besef van normen en waarden is in 2007 toegenomen met 7%, blijkt uit onderzoek van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. Duidelijke stijger in de top-15 van 'af te keuren gedragingen' is 'frauderen met de reisverzekering'. Deze vorm van criminaliteit staat samen met rijden met drank op, vreemdgaan, winkeldiefstal en door rood rijden in de top vijf. Te veel drinken tijdens een bedrijfsfeest, wildplassen en overdrijven bij een sollicitatiegesprek roepen aanzienlijk minder weerstand op.

Morele verontwaardiging is niet het enige wapen in de strijd tegen oplichtingspraktijken. Veel verzekeraars plannen de komende weken extra capaciteit in, om vakantiefraudeurs sneller op het spoor te komen. Inspecties op populaire vakantiebestemmingen behoren tot de maatregelen. Bij (deel)fraude kan een verzekeraar besluiten een hele claim af te wijzen, of zelfs alle polissen van de klant op te zeggen. De bestrijding van financieel-economische criminaliteit is een van de speerpunten van het huidige kabinet. Samen met het Openbaar Ministerie verkent het Verbond van Verzekeraars daarom de mogelijkheden fraudeurs slagvaardiger aan te pakken.

En dat is hard nodig, want hoewel bijna 90% van de Nederlanders aangeeft nooit te sjoemelen met verzekeringen, bekent ruim 10% dat wél te doen. Mede gelet op de teruglopende morele acceptatie van verzekeringsfraude en de investeringen die de branche heeft gedaan in fraudebestrijding, verwacht het Verbond van Verzekeraars dat dit percentage lager zal worden. Dat vertrouwen lijkt onder de bevolking minder groot. Die denkt dat maar liefst de helft van de Nederlanders zich aan verzekeringsfraude bezondigt.