Politie Groningen

Zaterdag 5 juli 2008

Provincie Groningen, 05-07-2008

Groningen: gevallen Duitse meegesleurd

Een 24-jarige Duitse vrouw is vrijdagmorgen gewond geraakt toen ze van een fiets viel en onder een langsrijdende auto met aanhangwagen kwam. De vrouw zat bij een 23-jarige landgenote op de fiets. Deze fietsster kon waarschijnlijk niet vroegtijdig remmen toen ze van de Oude Boteringestraat richting de Spilsluizen wilde rijden. Om een aanrijding met de naderende 64-jarige automobilist uit Peize te voorkomen begon ze te slingeren. De vrouw die op de pakjesdrager zat, verloor daarbij haar evenwicht en viel. Ze werd enkele meters door de auto met aanhanger meegesleurd. Het slachtoffer is met verwondingen aan haar hoofd en ledematen naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een rapport van het ongeval.

Groningen: bromfietser gewond na voorrangsfout

Een 16-jarige bromfietser uit Garnwerd is vrijdagavond gewond geraakt op de Zijlvesterweg in Groningen. De jongen gaf op de kruising met de Hoogeweg geen voorrang aan een 34-jarige automobilist uit Winsum. De tiener is met onbekend letsel naar een ziekenhuis gebracht.

Groningen: strowagen te hoog en te breed

De politie heeft vrijdagmiddag bij Slaperstil een 28-jarige vrachtwagenchauffeur uit Zwaagwesteinde bekeurd. Agenten zagen de man met zijn vrachtwagencombinatie rijden op de Weg der Verenigde Naties. De Fries vervoerde stropakken en dit was te hoog en te breed geladen. Ook was de lading niet afgedekt. Hierdoor ontstond een gevaarlijke situatie voor het verkeer. De man moest een deel van de stropakken op een parkeerterrein afladen.

Groningen: zware tassen doen fietser vallen

Twee grote tassen aan een fietsstuur zijn de oorzaak geweest van een val, waarbij vrijdagmiddag een 20-jarige Groninger gewond raakte. De Stadjer reed met zijn tweewieler over het fietspad van de Paterswoldseweg. Toen hij een andere fietser in wilde halen, begonnen de tassen vermoedelijk te slingeren en hield de man zijn fiets niet meer onder controle. Hij ging onderuit en kwam met zijn hoofd op het wegdek. Het slachtoffer is met hoofd- en armletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie is ter plaatse geweest en maakt een rapport op.

Groningen: opgepakt na huiselijk geweld

De politie heeft vrijdagavond in een woning in Paddepoel een 31-jarige Groninger aangehouden voor huiselijk geweld. Buren waarschuwden de politie toen ze geschreeuw uit de woning hoorden komen. Toen agenten ter plaatse kwamen bleek dat de 29-jarige partner van de Stadjer door hem was mishandeld. De man is ingesloten.

Groningen: bekeuring voor te zware aanhangwagen

Bij een controle op de Julianaweg in Groningen is vrijdagmiddag een 69-jarige automobilist uit Hoogeveen bekeurd. De man reed in een auto met aanhangwagen. De aanhangwagen was beladen en deze combinatie was te zwaar voor het trekkende voertuig. Ook bleek de aanhangwagen niet op een correcte manier aan de auto vast te zitten. Door de overbelading en het onjuist vastkoppelen kunnen bij onverwachte verkeerssituaties ernstige ongevallen ontstaan. Tegen de Drent wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: asociaal rijgedrag kost bestuurder rijbewijs

Een 45-jarige automobilist moest vrijdagavond zijn rijbewijs inleveren na asociaal rijgedrag. De inwoner van Groningen viel op toen hij op de Verlengde Hereweg met hoge snelheid twee autos inhaalde. Vervolgens reed hij richting de Vestdijkstraat en voerde hier zijn snelheid op tot 100 km/u. Op diverse kruisingen minderde hij nauwelijks snelheid. Bovenden maakte hij geen gebruik van zijn richtingaanwijzer. Op de Nijhofflaan wisten agenten de bestuurder langs de kant te zetten. De verdachte is in het verleden vaker aangehouden voor
snelheidsovertredingen. Justitie zal bepalen wat er met het rijbewijs van de Stadjer gebeurt.

Groningen: Stadjer slaat Utrechter

Een 20-jarige inwoner van Groningen heeft vrijdagnacht op de Grote Markt een 25-jarige inwoner van Utrecht in het gezicht geslagen. Het slachtoffer moest zich vervolgens laten behandelen in het ziekenhuis. De mishandeling begon na een woordenwisseling. Agenten konden de Stadjer aanhouden. Het slachtoffer doet aangifte. De verdachte kon na zijn verklaring naar huis, maar kan nog wel een vervolg verwachten.

Middelstum: snelheidsduivels op nieuwe ringweg

De politie heeft vrijdagmorgen op de Delleweg in Middelstum twee rijbewijzen ingevorderd. Een 44-jarige automobilist uit Littenseradiel reed met een gecorrigeerde snelheid van 117 km/u over de nieuwe rondweg van Middelstum. Een 44-jarige vrouw uit Middelstum maakte het nog doller. Zij reed met een snelheid van 135 km/u over de nieuwe weg in haar woonplaats. Ook zij kon haar roze papiertje inleveren. Op de rondweg geldt een maximum snelheid van 60 km/u. Tegen beide bestuurders wordt proces-verbaal opgemaakt.

Marum: bromfietser gewond na aanrijding

Een 17-jarige bromfietser uit Marum is vrijdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval. De jongen reed over de Langestraat en kreeg ter hoogte van de Sportlaan geen voorrang van een 64-jarige automobiliste uit Tolbert. Deze vrouw kwam vanuit de Rozenstraat. De bromfietser kon de automobiliste niet meer ontwijken en viel van zijn voertuig. Hierbij raakte hij gewond aan zijn been en borst. De jongen is voor onderzoek naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie.

Scheemda: onoplettendheid oorzaak ongeval op snelweg

Bij een botsing op de A7 bij Scheemda zijn vrijdagmorgen drie personen gewond geraakt. Een 37-jarige automobilist uit Oude Pekela lette even niet op het verkeerd omdat hij wat te drinken wilde pakken. Op dat moment naderde hij een voor hem rijdende auto die langzamer reed. De Pekelder reed door zijn onoplettendheid tegen de achterkant van een 55-jarige automobiliste uit Assen. Deze vrouw en haar 55-jarige inzittende uit Groningen raakten daarbij gewond. Zij zijn naar een ziekenhuis gebracht. Ook de veroorzaker moest voor controle naar een ziekenhuis. De politie heeft een rapportage gemaakt.

Winschoten/Stadskanaal: alcoholcontroles

De politie heeft vrijdagavond een 45-jarige inwoner van Stadskanaal aangehouden voor rijden onder invloed. De bestuurder viel op toen hij met hoge snelheid door zijn woonplaats reed. Op de Atlantislaan werd de Kanaalster langs de kant gezet. Uit een alcoholtest bleek dat de man onder invloed van alcohol was. Hij had ruim 1,2 promille alcohol in zijn bloed.

Tijdens een andere controle op de Europalaan in Stadskanaal zagen agenten een naderende automobilist plotseling remmen en een zijstraat insteken. Aangezien dit een opvallende actie was, werd deze auto in de Heusdenlaan langs de kant van de weg gezet. Achter het stuur zat een 17-jarig meisje uit Nieuw Buinen. De bestuurster, die vanwege haar leeftijd niet in het bezit is van een rijbewijs, had alcohol genuttigd. De Drentse had ruim 0,2 promille alcohol in haar bloed. Dit is meer dan een beginnend bestuurder mag drinken.

Tijdens een alcoholcontrole in de omgeving van Winschoten en Scheemda zijn vrijdagnacht 24 bestuurders gecontroleerd. Geen van de gecontroleerde personen zat onder invloed van alcohol achter het stuur.

Siddeburen: vijftal Delfzijlsters aangehouden voor vernieling

Vijf jongeren uit Delfzijl (16 t/m 18 jaar) zijn vrijdagnacht in Siddeburen aangehouden voor het plegen van vernielingen. Agenten werden gewaarschuwd dat een groepje jongens in de Oudeweg over een geparkeerde auto zou lopen. Een andere inwoner van Siddeburen belde de politie toen hij zag dat een vijftal jongens met een steen een bushokje vernielde. Agenten wisten de tieners in de Damsterweg in de kraag te vatten. Op de vraag of de jongens wapens bij zich hadden, leverde een 16-jarige Delfzijlster een zakmes in. Voordat de Delfzijlsters werden ingesloten werd bij dezelfde jongen nog een mes aangetroffen. De ouders zijn geïnformeerd. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: beginnend bestuurder draaierig

Een 20-jarige automobilist uit Muntendam voelde zicht vrijdagnacht wat draaierig. De jongen reed met twee inzittenden (leeftijd en woonplaats onbekend) door Veendam. Op een rotonde ter hoogte van de Prins Bernhardlaan raakte hij de macht over het stuur kwijt en raakte een aantal stoepranden. Hierdoor sloeg het geleende voertuig over de kop. De auto kwam na een volledige koprol op zijn wielen terecht. De beginnend bestuurder bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij had bijna 0,6 promille alcohol in zijn bloed, terwijl 0,2 is toegestaan. De Muntendammer en zijn twee kameraden kwamen met de schrik vrij. De auto raakte fors beschadigd. De politie maakt proces-verbaal op.

Hoogezand: onder invloed bij bromfietscontrole

Een 34-jarige bromfietser uit Hoogezand liep vrijdagavond tegen de lamp tijdens een bromfietscontrole in zijn woonplaats. Hij had 1,55 promille alcohol in zijn bloed. Bovendien was er het nodige mis met zijn tweewieler. Zo had zijn brommer een te hoge constructiesnelheid en bleken de remmen niet goed te werken. Tijdens de bromfietscontrole werden 28 bromfietsen gecontroleerd. 13 bestuurders hadden alles in orde. In 11 gevallen bleken de voertuigen sneller te kunnen rijden dan officieel is toegestaan. Andere bekeuringen werden uitgedeeld voor het niet kunnen tonen van de juiste papieren en het onjuist dragen van de veiligheidshelm.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft vrijdag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Groningen, Helperzoom: aantal geregistreerde voertuigen: 456, aantal overtredingen: 46, hoogst gemeten snelheid: 70 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Groningen, Laan 1940-1945: aantal geregistreerde voertuigen: 5133, aantal overtredingen: 980, hoogst gemeten snelheid: 134 km/uur, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen, Peizerweg: aantal geregistreerde voertuigen: 1254, aantal overtredingen: 83, hoogst gemeten snelheid: 73 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.

Noordhorn, N355: aantal geregistreerde voertuigen: 1160, aantal overtredingen: 14, hoogst gemeten snelheid: 104 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.