Expositie Kuyper & Koetsier


zomerexpo juli augustus hans kuyper en jannes koetsier galerie de waker laag-keppel

LAAG-KEPPEL, 20080609 -- Tijdens de zomerexpositie in galerie de Waker in Laag-Keppel van 5 juli t/m 24 augustus komt het werk van twee bevlogen kunstenaars samen. Hans Kuyper (1955) uit Delft, sculpturist en Jannes Koetsier (1979), uit Groningen, schilder; vakmensen 'die het in de vingers hebben'!

Traditioneel gevormd, allebei op eigen-wijze zich ontwikkelend en vernieuwend op zoek in vorm, techniek en inhoud.
Zichzelf en de kijker ondanks beider nadrukkelijke liefde voor het onderwerp confronterend met de (mede)schepsels in de natuur. Mensen, dieren, lichaam en huid en onderlinge communicatie worden serieus maar telijkertijd met humor blootgelegd.
Bezielde composities waarbij (de) ruimte een belangrijke rol speelt, tegelijkertijd de ziel rakend als de zielloosheid aan de orde stellend; een zowel inhoudelijk als qua vorm zeer aansprekende dialoog tussen mens en materie...



Hans Kuyper maakt naast werk in opdracht (o.a. in de openbare ruimte), keramische beelden die zich onttrekken aan de zwaartekracht, ze hangen, vliegen of zweven.
De schilderachtige figuren lijken machteloos, wellicht doelloos overgeleverd te zijn aan krachten buiten hen om. Wat rest zijn overblijfsels, schaduwen en echo's van het bestaan.
Het goudglazuur relativeert en roept herinneringen op aan religie en vergeestelijking.
De spontaniteit en lichtvoetigheid van de vormgeving levert een spannend contrast op met thema's zoals vergankelijkheid.
De objecten vormen een belangrijke schakel in het monumentale werk van Hans Kuyper. De opbouw, de bijna stripverhaalachtige vormgeving en het kleurgebruik zijn allemaal terug te vinden in de beelden die hij in verschillende gemeentes in de openbare ruimte heeft geplaatst. Zijn wandobjecten en beelden stralen een soort rust uit en hebben in hun eenvoud en ronde vormentaal iets ontwapenends. De kunstwerken die o.a. In Delft, Amsterdam, Spakenburg, Steenwijk en Montfoort staan spreken een breed publiek aan.
1976-1982 Koninklijke academie Den Haag.
Beeldhouwen/boetseren.
1983-1985 Kunstacademie San Carlos Mexico-stad.
Schilderen/grafiek.


Jannes Koetsier,
Groningen, 3 juni 1979, maakt figuratief werk met de nadruk op ambacht en techniek, het menselijk lichaam en de communicatie tussen mensen is voor hem een zeer interessant thema.
Over zijn eigen werk: "Ik vind het belangrijk dat het plezier van het schilderen met olieverf aan mijn werk te zien is. Daarom hecht ik veel waarde aan de verfbehandeling. De verf mag zichtbaar zijn in mijn schilderijen. Ik doe inspiratie op door observaties van communicatie en contact tussen mensen."
Meestal is de mens het onderwerp van zijn schilderijen. In zijn werk verkeren ze in situaties, alleen of met meer, waarbij de ruimte meestal in dienst staat van de situatie en de compositie.
In de schilderijen heerst een spanning tussen verf en figuratie. Naast de schoonheid van het materiaal is de schoonheid van het lichaam onderwerp van zijn schilderijen.
Verschillende tonen en kleurschakeringen van een kleur door de werking van licht vormen een belangrijke inspiratie om te schilderen.
Jannes studeerde in 2003 af aan academie Minerva te Groningen.
2004 - 2006 Academie Minerva opleiding docent Beeldende Kunst.



Hoewel de in de galerie getoonde beelden, schilderijen en aquarellen elkaar in thema en gebruikte technieken lijken aan te vullen, in dialoog zijn; gaan ze tegelijkertijd een onderlinge confrontatie aan, die de kijker naast de plezierige beleving tot nadenken stemt. Een ervaring die de dubbele bodem in het werk van beide kunstenaars weerspiegelt en deze expositie zeker ook voor mensen die recent werk van Hans Kuyper zagen bij Galerie de Boog in IJsselsein of van Jannes Koetsier bij Galerie Mooi Man in Groningen interessant maken.


De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 5 juli 2008 in Galerie de Waker aan de Dorpsstraat 9, 6998AA te Laag-Keppel om 1600 uur. Uw aanwezigheid daarbij wordt byzonder op prijs gesteld. Medewerking wordt verleend door
Ingeborg van der Meulen. Ingeborg zingt over mooie dingen in het leven, dus: de Liefde, en zal enkele nummers van haar cd 'Zoveel Moois' ten gehore brengen.
Galerie de Waker is van donderdag t/m zondag van 1330 t/m 1730u en op afspraak geopend.


Galerie de Waker Laag-Keppel www.galeriedewaker.nl info@galeriedewaker.nl
Hans Kuyper www.hkuyper.nl hans@hkuyper.nl
Jannes Koetsier www.janneskunst.nl info@janneskunst.nl
Ingeborg van der Meulen www.ingeborgvandermeulen.nl ingeborg@ingeborgvandermeulen.nl





Ingezonden persbericht