Personal trainers ingezet bij landelijke gezondheidsproblematiek


RAAMSDONKSVEER, 20080619 -- Vanaf september 2008 zullen erkende personal trainers voor het eerst landelijk worden ingezet om de gezondheidsproblematiek waar ons landje mee te kampen heeft aan te pakken. Inmiddels is men uitgesproken over de constateringen van de problemen en wordt het tijd voor actie. ClubPT, de Nederlandse beroepsorganisatie voor erkende personal trainers heeft samen met NIPED en Vitalavie de krachten gebundeld.

NIPED (NDDO Institute for Prevention and Early Diagnostics te Amsterdam) heeft samen met de top van de Nederlandse wetenschap een vernieuwende preventieve aanpak ontwikkeld. Het centrale en terugkerende thema in deze aanpak is het PreventieKompas, een laagdrempelige maar zeer uitgebreide gezondheidscheck, uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van de huis- of bedrijfsarts. De aanpak is gebaseerd op actuele wetenschappelijke inzichten, die door NIPED bijgehouden worden in een centraal kennissysteem waar de klantgegevens naar toe worden gestuurd en de persoonlijke uitslag en het gezondheidsplan worden opgesteld.
Maar liefst dertig procent van de deelnemers aan het PreventieKompas blijkt na zo'n check de behoefte te hebben aan een adviesgesprek. Weten wat je problemen zijn is één, maar hoe pak je ze aan?
Het PreventieKompas zet voor dit advies Preventieconsulenten in.

PERSONAL PREVENTIECONSULENT
ClubPT en Vitalavie gaan vanaf september 2008 de diensten van NIPED aanvullen door erkende personal trainers de taak te laten vervullen als Personal Preventieconsulent. Deze consulenten weten alles over lifestyle, gezondheid, vitaliteit en het maken van juiste keuzen met de deelnemer. Zij zullen zich richten op de oorzaak van het probleem, welke vaak ook te maken heeft met het dagelijks gedrag. Zij gaan deelnemers ondersteuning bieden in het maken van de juiste keuzen om zo tot een vitale levensstijl te kunnen komen.
Vitalavie biedt organisaties advies, begeleiding en bemiddeling op het gebied van gezondheidsprogramma's. Ook bij dit bedrijf staat juist de actie na de constatering centraal. Vitalavie doet actief mee in de ontwikkeling en uitvoering van dit project en zal uiteindelijk de zorg dragen voor het daadwerkelijk inzetten van de juiste personal trainer op de juiste plek. Hierbij zal Vitalavie gebruik maken van het trainersregister van ClubPT.

GROTE INTERESSE
Dit vernieuwende project heeft al dusdanig veel aandacht getrokken van grote organisaties dat naar verwachting in september gestart gaat worden met 30 personal preventieconsulenten verdeeld over Nederland. Zij worden hiervoor speciaal opgeleid op het gebied van gespreksvoering, gedragsverandering en coaching.
Ook hebben inmiddels meerdere zorgverzekeraars hun interesse in dit project getoond. Zij volgen de nieuwe mogelijkheden die dit project biedt op het gebied van preventie en aanpak nauwlettend, om te kijken naar eventuele opname in het zorgpakket.

VOORLICHTINGSBIJEENKOMST
Op zaterdag 5 juli 2008 vindt in sportcentrum De Mix te Nieuwegein van 10.00 tot 13.00 de lancering plaats met een uitgebreide voorlichtingsbijeenkomst. Deelname is mogelijk door inschrijving via www.clubpt.nl.

MEER INFORMATIE
www.clubpt.nl
www.preventiekompas.nl
www.vitalavie.nl





ClubPT