Naakt en Bloederig protest tegen stierenleed in Pamplona


Het CAS strijdt samen met PETA tegen stierenrennen en stierengevechten

Pamplona, Spanje, 20080627 -- 50 sympathisanten van People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) - waaronder Saskia Oskam, voorlichter van het CAS Comité Anti Stierenvechten (Nederland, België en Groot-Brittannië) - houden op zaterdag 5 juli a.s. om 13:00 uur een `Die-in' in Pamplona. Liggend bij de arena, onder het `bloed' van de banderillas (speren met weerhaken) in hun rug, vragen zij aandacht voor de 50 stieren die ieder jaar mishandeld en gedood worden tijdens het San Fermin festival in Pamplona.

Dit protest vindt twee dagen voor de start van de stierenrennen in Pamplona plaats. Ieder jaar worden van 7 t/m 14 juli 50 stieren en een aantal ossen door de straten van Pamplona gejaagd. Hoewel verboden, worden zij opgejaagd met stroomstokken en worden geslagen met stalen buizen, verstopt in kranten. In totale paniek moeten ze door de smalle wegafzettingen rennen met tienduizenden (veelal dronken) waaghalzen, die over zichzelf en elkaar struikelen, met vele verwondingen voor stieren en mensen tot gevolg. Soms vinden de stieren al tijdens de stierenrennen de dood, maar als zij de arena halen, worden ze opgesloten in donkere hokken, tot ze 's avonds tijdens een stierengevecht worden gedood. Vaak onder luid gejuich van (met name) Amerikaanse, Australische, Britse en Spaanse toeristen.

Saskia Oskam, voorlichter CAS: "Wij zijn blij dat ook andere dierenbeschermingsorganisaties zich inzetten om aandacht te vragen voor de stierenrennen en stierengevechten in Pamplona, aangezien dit `feest' nog té populair is bij sensatiebeluste toeristen en de media er vaak helaas nog té positief over schrijven. Het is te belachelijk voor woorden dat deze vormen van dierenmishandeling nog steeds zijn toegestaan in Europa en dat veel mensen nog niet inzien dat het martelen van dieren geen legitieme vorm van vermaak is. Ook al noemt men het een traditie".

De Spaanse tegenstand tegen stierengevechten en andere `feesten' waarbij dieren worden gebruikt neemt steeds meer toe. Uit onderzoek van Gallup International (oktober 2006) blijkt dat 72,4% van de Spanjaarden niets van het stierenvechten moet hebben.

Saskia: "Stierengevechten zijn al gruwelijk genoeg, maar in Pamplona verlengen ze de lijdensweg van de stieren nóg meer door ze eerst op te jagen door de stad. Doodsbang bereiken ze uiteindelijk de arena, waar hen nog meer martelingen te wachten staan. Dit kán toch gewoon niet?"

Naast Saskia (die Nederland en België vertegenwoordigt) nemen ook perswoordvoerders uit Noorwegen, Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Ierland, Griekenland, Portugal, Brazilië en Frankrijk deel aan het protest, dat voor de rest uit Spaanse dierenbeschermers bestaat.