ECOLA 2008 laat architecten focussen op pleisterkalk


TIEL, 20080701 -- Van 5 tot en met 7 juni 2008 is voor de tweede keer de European Conference of Leading Architects (ECOLA) georganiseerd. In het Portugese Guimarães hebben 33 toonaangevende Europese architecten en architectuurjournalisten gediscussieerd over de toepassingsmogelijkheden en nieuwe potenties van pleisterkalk. De uitreiking van de ECOLA-Awards vormde het hoogtepunt van de conferentie. De gerenommeerde jury heeft Awards toegekend aan de opvallendste Europese gebouwen van de laatste jaren, waarvan een substantieel deel in pleisterwerk is uitgevoerd.

De uitreiking van de ECOLA-Awards is een initiatief van Sto AG en de Duitse Ambachtsbond voor Stucwerk. Het is de tweede keer dat deze bedrijven de wedstrijd hebben uitgeschreven. Voor de ECOLA-Awards 2008 zijn in totaal 149 bouwprojecten genomineerd, afkomstig van zeventien gerenommeerde architecten uit tien verschillende Europese landen. De inzendingen zijn verdeeld over drie verschillende categorieën. De meerderheid, 93 projecten, is gericht op `nieuwbouw', 36 projecten hebben betrekking op `sanering, renovatie en verbouw', terwijl twintig projecten vallen in de categorie `dertien-in-een-dozijn-architectuur'. Hiertoe behoren de vaak minder spectaculaire bouwwerken die de basis vormen van onze alledaagse leefomgeving. Alle genomineerde projecten worden later dit jaar gebundeld in een boek.

Jury
De jury, onder leiding van prof. Roger Riewe (Riegler Riewe Architekten, Graz, Oostenrijk), heeft de inzendingen afgelopen voorjaar beoordeeld. In alle wedstrijdcategorieën is een eerste prijs toegekend. Daarnaast hebben drie projecten een eervolle vermelding gekregen. De jury heeft dit jaar voor het eerst een speciale prijs toegekend voor CO2-geoptimaliseerd bouwen. Hiertoe behoren projecten waarbij in het ontwerp de noodzaak van energie-efficiënt bouwen en de artistieke kwaliteit op een goede manier verenigd zijn. De jury bestond verder uit: Julien de Smedt (JDS Architects, Kopenhagen, Denemarken), prof. Petra Kahlfeldt (Kahlfeldt Architekten, Berlijn, Duitsland), Wolfgang Lohbeck (Greenpeace e.V., Hamburg, Duitsland), prof. Antonio Ortiz (Cruz y Ortiz, Sevilla, Spanje).

Prijswinnaars
De winnaars van de drie eerste prijzen zijn:
· Monastry of Our Lady in Novy Dvur, Tsjechië. Architecten: John Pawson, Londen, Verenigd Koninkrijk met Atelier Soukup s.r.o., Pilsen, Tsjechië (categorie: `sanering, renovatie, verbouwing')
· Huis "D"op het vroegere Junghans-terrein in Venetië, Italië. Architect: Cino Zucchi Architetti, Mailand, Italië (categorie: `dertien-in-een-dozijn-architectuur')
· "White Cube:, Mason's Yard in Londen, Verenigd Koninkrijk. Architect: MRJ Rundell & Associates, Londen, Verenigd Koninkrijk (categorie: `nieuwbouw')

Eervolle vermelding en speciale prijs
De eervolle vermeldingen zijn toegekend aan:
· Haus Am Kupfergraben 10 in Berlijn, Duitsland. Architect: David Chipperfield Architects, Londen, Verenigd Koninkrijk
· Dirty House in Londen, Verenigd Koninkrijk. Architect: David Adjaye Architects, Londen, Verenigd Koninkrijk
· Restauratie en uitbreiding Villa Garbald, Castasegna, Zwitserland. Architect: Miller & Maranta, Basel, Zwitserland
De speciale prijs voor CO2-geoptimaliseerd bouwen is gewonnen door:
· Verbouwing van een prefab-gebouw in de Stormstraße 14-28, Leinefelde, Duitsland.
Architect: Stefan Forster Architekten, Frankfurt, Duitsland

Pleisterkalk-statement
De conferentie vormt de afsluiting van het tweejarige traject van de ECOLA-Award 2008. Alle prijswinnaars, de juryleden en internationale architectuurjournalisten waren in Portugal aanwezig. Naast de georganiseerde discussies over de toepassingsmogelijkheden van pleisterkalk, is de conferentie afgesloten met een praktijkgedeelte. Dit stond ook geheel in het teken van pleisterkalk. De architecten hebben met onder andere pleisterkalk, pigmenten, vulstoffen en zand geëxperimenteerd en een eigen `pleisterkalk-statement' geformuleerd.

Sto
Vanwege vooruitstrevend innovatiemanagement is de Duitse Sto Groep houder van het Duitse kwaliteitscertificaat "TOP 100". Hiermee behoort het bedrijf tot de 100 meest innovatieve bedrijven van Duitsland. Het fotokatalytische principe bij de verfproducten van Sto gaf de doorslag voor het toekennen van het certificaat. Sto is onder andere actief op het gebied van gevelisolatiesystemen en gevel- en interieurcoatings. De Nederlandse dochter is Sto Isoned bv in Tiel.

Fotobijschriften:
[foto ECOLA jury]
v.l.n.r. Jochen Stotmeister (bestuursvoorzitter van Sto AG), Julien de Smedt (JDS Architects, Kopenhagen), jury-voorzitter prof. Roger Riewe (Riegler Riewe Architekten, Graz), Wolfgang Lohbeck (Greenpeace e.V., Hamburg), prof. Petra Kahlfeldt (Kahlfeldt Architekten, Berlijn), prof. Antonio Ortiz (Cruz y Ortiz, Sevilla) en Jürgen Hilger (Voorzitter van de Duitse Ambachtsbond voor Pleisterkalk.

[foto White Cube, Londen, Verenigd Koninkrijk]
"White Cube", Mason's Yard te Londen, Verenigd Koninkrijk
Architecten: MRJ Rundell & Associates, Londen, Verenigd Koninkrijk (eerste prijs in de categorie `nieuwbouw')

[foto Monastry of Our Lady, Novy Dvur, Tsjechië]
Architecten: John Pawson, Londen, Verenigd Koninkrijk met Atelier Soukup s.r.o., Pilsen, Tsjechië (eerste prijs in de categorie `sanering, renovatie, verbouwing')

[foto Woonhuis Giudecca, Venetië, Italië]
Huis "D"op het vroegere Junghans-terrein in Venetië, Italië
Architect: Cino Zucchi Architetti, Mailand, Italië (eerste prijs in de categorie `dertien-in-een-dozijn-architectuur')

[foto systeembouw Stormstraße 14-28, Leinefelde, Duitsland]
Architect: Stefan Forster Architekten, Frankfurt, Duitsland (speciale prijs voor CO2-geoptimaliseerd bouwen)

[foto pleisterkalk-statements]
Tijdens het praktijkgedeelte van de conferentie experimenteerde de architecten met pleisterkalk, pigmenten, vulstoffen en zand; een grijpbaar spel met oppervlakten en structuren.





Sto Isoned bv