Ingezonden persbericht


(1 juli 2008 - Bericht van Enter Fort Europa)

P E R S B E R I C H T

Internationale actiedag tegen G8 zaterdag in Dordrecht

Dordrecht, 1 juli 2008 -
De G8, de regeringsleiders van de zeven grootste
industrielanden plus Rusland, komen van 7-9 juli bijeen op Hokkaido in Japan. Aan de vooravond van die topconferentie is door tegenstanders van de G8 en het beleid dat die voorstaan, een internationale actiedag uitgeroepen op zaterdag 5 juli.

In Nederland wordt daar aan deelgenomen door middel van een 'wedstrijd' in Dordrecht, getiteld 'Enter Fort Europa'. Bij die wedstrijd zullen activisten in teams met een speciaal voor de dag gemaakte vlag een parcours door de stad afleggen en uiteindelijk proberen Fort Europa te 'enteren'. Op diezelfde dag kan ook 'decentraal' aan de actie deelgenomen worden, dus op andere plekken dan Dordrecht.

Het thema migratie en Fort Europa is uitgekozen omdat dat een van de meest indringende verwezenlijkingen is van het beleid dat de G8 en de EU uitvoert: wereldwijd wordt geprobeerd de economie ten gunste van de (multinationals uit de) rijke landen te kneden. Mensen in arm gemaakte landen die zich daartegen verzetten, worden hard onderdrukt en met militaire middelen wordt getracht ze buiten de rijke landen gehouden. Mensen die het desondanks lukt om binnen te komen, worden onder erbarmelijke omstandigheden gevangen gehouden. De activisten van 5 juli willen hun protest tegen dit onaanvaardbare beleid zichtbaar maken en bewoners van Dordrecht mobiliseren om dat ook te doen.

Ook in andere landen wordt op die dag actie gevoerd. In Japan is uiteraard ook protest tegen de G8-top, die op een moeilijk te bereiken bergtop bij het Toyako-meer op het eiland Hokkaido gehouden wordt.

Meer details over de actiedag zijn te vinden op een speciale website: http://www.enterforteuropa.org

Informatie over de protesten in andere landen en in Japan is onder meer hier te vinden: http://www.gipfelsoli.org/

Achtergrondinformatie over G8-beleid en globalisering: http://www.globalinfo.nl

-------