KNHS


Topprestatie en Olympisch ticket voor Tim Lips
5 juli 2008
Lips-Oncarlos

AKEN (KNHS) - Met zijn tweede plaats tijdens de CICO3* tijdens CHIO Aken hebben Tim Lips en Bloms Oncarlos voldaan aan de NOC*NSF eisen voor de Olympische Spelen. De pas 22-jarige ruiter uit Made ging na de onderdelen dressuur en springen aan de leiding. Als laatste starter in de cross had Lips uitzicht op de overwinning. De serieuze cross leverde de nodige problemen op en slechts één combinatie - de uiteindelijke winnaar Frank Ostholt - reed binnen de tijd. Lips hield het hoofd echter koel en koos voor zekerheid.

Slechts vier seconden scheidden Lips en Oncarlos, de twaalfjarige KWPN'er van Faram, aan de finish van de cross van een historische zege in Aken. Maar de jonge ruiter koos voor zekerheid. "Ik ben snel van start gegaan, zodat ik als het nodig mocht zijn een alternatieve route kon nemen", aldus Lips. Bij hindernis 16/ 17, twee oxers op een heuvel gevolgd door twee schuin achter elkaar geplaatste heggen, koos hij voor de langere en minder moeilijke route. "Ik wilde geen risico nemen. Om naar Hong Kong te mogen moest ik bij de beste twaalf eindigen, dat was mijn belangrijkste doel. Zou ik een weigering krijgen, dan was alles weg: een goede klassering én mijn plaats bij de top 12". Dolblij kwam Lips met een superfitte Oncarlos in het imposante stadion van Aken onder luidde toejuichingen van alle toeschouwers over de finish. Slechts één combinatie hoefde hij voor te laten gaan: de ervaren Duitser Frank Ostholt, die net als vorig jaar zegevierde met zijn toppaard Air Jordan. Ostholt de winnaar, Lips de grote verrassing van Aken.
Wie is Tim Lips, was een veel gehoorde vraag. "Ik hoop dat ze me nu kennen", lachte het lid van het Rabobank Talenteam tijdens de persconferentie. Hij heeft zijn visitekaartje afgegeven en kan zich gaan opmaken voor de Olympische Spelen te Hongkong. "We kijken hoe Oncarlos zich herstelt van deze wedstrijd, maar hij was helemaal niet moe na de cross. Van de planning richting Hong Kong weet ik nog niets. Dat is van later zorg, ik wil niet op de zaken vooruit lopen. We doen het een paar dagen rustig aan met Oncarlos, daarna beginnen we weer met de conditietraining. Want zijn conditie moet, met het oog op de omstandigheden in Hong Kong, super zijn".
Voor het eerst sinds 1992 zal een Nederlandse eventingruiter worden afgevaardigd naar de Olympische Spelen. Daarmee treedt Tim Lips in de voetsporen van zijn vader: in Barcelona was vader Martin present. Martin, tegenwoordig bondscoach, werd met Olympic Writzmark 15e. Martin Lips: "Tim is mee geweest naar Barcelona. Als klein ventje was hij heel geïnteresseerd in het crossen. Nadat we de cross hadden verkend wist hij alle hindernissen precies te benoemen". Toch richtte zoon Tim zich eerst op de springsport. Pas drie jaar geleden reed hij zijn eerste cross country.

Meer info zie: www.chioaachen.de

Uitslag eventing individueel:


1) Frank Ostholt (Dui) - Air Jordan 2 - 50.20
2) Tim Lips (Made) - Blom's Oncarlos - 51.70
3) Frank Ostholt (Dui) - Mr. Medicott - 54.10

Foto Tim Lips met Blom's Oncarlos door: www.JMint.eu / Cedric Vlemmings