Skatebond Nederland


Persbericht skeeleren


En dat is zeven voor Hekman


En alweer een zege voor Gary Hekman. Ook in Staphorst was 'het beest uit Gramsbergen' vandaag niet te kloppen. Hij bleef Pascal Briand (2e) en Karlo Timmerman (3e) voor.


Hekman won met zijn krachtige eindsprint de negende etappe van de Megapool.nl World on Wheels-competitie.
In het sprintersbal meldde zich ook Fransman Pascal Briand, 32 inmiddels en veelvoudig Europees en wereldkampioen op de 500 en 1000 meter. Briand hield zich de afgelopen weken vooral bezig met schaatsen op zomerijs. Hij richt zich op de 1500 en 5000 meter en de ploegenachtervolging en hoopt op de Olympische Spelen in Vancouver uit te komen. "Ik dacht vanmorgen: zal ik wel meedoen, want ik was moe van de trainingen."
Techniek en ervaring verloochenden zich niet. Hekman: "Briand liep in de eindsprint gewoon een binnenbocht, dat lukte mij niet. Maar ik kan na een zware wedstrijd ook altijd nog goed sprinten."


Voor Nederlands wegkampioen Hekman was het alweer de zevende overwinning dit seizoen. Hoewel de Adformatie-Rapsrijder aan het begin van de competitie aankondigde vooral voor de dagprijzen te gaan en niet
voor het klassement, staat hij inmiddels zo ver voor dat het een klus wordt hem nog te achterhalen. Sjoerd Huisman (Nefit), vandaag 12e, staat tweede.


De Habovoploeg probeerde sprinter en thuisrijder Karlo Timmerman te lanceren. "Ik ging veel te laat aan. Hekman kwam buitenom," aldus Timmerman, eerder dit jaar winnaar in 't Veld. De afgelopen drie weken stond Timmerman alleen maar op het ijs. "De ploeg heeft hard gewerkt, we zijn veel in de aanval geweest," aldus Timmerman.
Dat gold ook voor Nefit (Cédric Michaud) en DSB (Arjan Smit, Ingmar Berga), terwijl het team van Skatemill-Powerslide sprinter Mark Horsten (4e) probeerde uit te spelen. Ook Gerwin Smit en Erwin Mesu deden uitlooppogingen. De laatste demarrage was van Roy Boeve, die zich opofferde voor Timmerman toen de vlucht niet lukte. Evenals de laatste vijf jaar eindigde de race op het snelle parcours van Staphorst, waar het niet mogelijk is uit het zicht te rijden, in een massale aankomst.


Sjoerd Huisman behoudt de groene trui van het puntenklassement. De dagprijs voor de beste ploeg ging naar Gibo-Beka.


Dames (25 km)

Hilde Goovaerts voegde bij de vrouwen weer een triomf toe aan haar palmares. Ze bleef in de pelotonsprint de Australische Brooke Lochland en Foske Tamar van der Wal voor.


Lochland (CadoMotus/BOB) kwam als eerste de laatste bocht uit, maar werd op het laatste rechte stuk voorbijgestoken door ploeggenote Goovaerts. "Dat is iets minder erg," vond Lochland.
De bescheiden Hilde Goovaerts: "We hebben een superteam. In je eentje valt het niet mee, hoor."


Het grote peloton vrouwen liet een ietwat vlakke koers zien. "Het is op dit snelle parcours nu eenmaal heel moeilijk om te ontsnappen," aldus nummer drie Foske Tamar van der Wal. De rijdster van Hofmeijer stond er alleen voor tegenover de grote ploegen CadoMotus en Bemog (o.a. Britta Vantournhout, 4e en Suzanne Van Praet, 5e), omdat ploeggenote Gretha Smit al vroeg uitstapte met kramp.
Hilde Goovaerts blijft aan de leiding in het klassement om zowel de gele als de groene trui (punten).


Beloften (30 km)

Sjaak Schipper schreef de beloftenwedstrijd op zijn naam. Eigenlijk was de Engelsman Sutton Atkins de snelste in de massasprint, maar de jury deklasseerde hem naar de tweede plaats omdat hij Schipper gehinderd zou hebben in de laatste bocht.
Jurrian Haasjes (Staphorst) eindigde voor eigen publiek als derde.


Zoals gebruikelijk op het snelle parcours in Staphorst was het een flink gedrang in de pelotonsprint. De ervaren Sutton Atkins trok van ver de eindsprint aan. Toen Nederlands kampioen Schipper hem in de laatste bocht probeerde te passeren, voelde hij zich tegengehouden door Atkins uitgestoken hand. "Ik stond helemaal stil," aldus Schipper. Hij kwam in de sprint nog wel naast de lange Engelsman, maar diens spagaat strekte net iets verder. Omdat het niet om een ernstig vergrijp ging, maar er wel sprake was van hinderen, besloot de jury Atkins, die inmiddels weer terug is naar Denemarken waar hij woont, een plek terug te zetten. "Het was uitsluitend iets tussen de nummers 1 en 2," aldus de verklaring van juryvoorzitter Henk Reurink. Schipper en Atkins schudden elkaar na de jurybeslissing de hand.


Het was Sjaak Schippers vierde zege dit seizoen. "Sinds ik het NK heb gewonnen zit ik echt in de trein," aldus de 18-jarige uit Medemblik. Hij moest tijdens de wedstrijd vaak aanvallen counteren. Er waren steeds plaagstootjes, onder meer van thuisrijder Jurrian Haasjes en de Zeeuw Niels Mesu. Ook klassementsleider Nick Roetman (12e), Vincent Riemersma (5e) en de Belg Sven Mallezie lieten zich geregeld voorin zien. Geen van de solo-aanvallers en groepjes kreeg meer dan vijf seconden voorsprong.


Veteranen (20 km)

Bauke Thijsseling uit Sint-Nicolaasga was de snelste bij de veteranen. Albert Bakker uit Scharmer legde beslag op de tweede plaats, Jan Grauss uit Brakel op de derde.
Thijsseling was tijdens de wedstrijd ten val gekomen, maar het peloton was zo vriendelijk op hem te wachten.
In het klassement blijft Henk Lankhof (8e) uit Aalten aan kop, gevolgd door Geert Kruims en Bauke Thijsseling.


C-rijders

In de open wedstrijd van de C-rijders ging de winst naar Rik Koppelaar uit Eindhoven. Remco Wolfgram uit Hoogezand eindigde als tweede, Arnoud Mooibroek uit Harderwijk als derde.


Uitslagen:

http://www.skatepodium.com/Klassement/Megapoolnl_World_on_Wheels/Uitslagen