Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

14 mei 2008, persbericht nr. 04

Veel bijzondere acts in het Zuiderpark

Zondag 6 juli komt steeds dichterbij. Over anderhalve maand is het al zo ver: De twintigste verjaardag van Metropolis wordt gevierd. En hoe! Naast de Belgische band Triggerfinger begint de line-up al echt goed vorm te krijgen.

Verenigde Staten ruim vertegenwoordigd!
De band Devotchka is niet herkenbaar als Amerikaans. Ze maken wereldmuziek pur sang. De Griekse en Slavische roots komen duidelijk in hun muziek naar voren, dat wordt één groot feest. Extra Golden is niet 100% VS. Dit viertal heeft elkaar leren kennen in Nairobi, Kenia en bestaat uit 2 Kenianen en 2 Amerikanen. Op het gebied van muziek sloten hun stijlen fijn op elkaar aan. Het resultaat is een perfecte mix van Keniaanse Benga en Amerikaanse rock. Murder by Death maakt duistere americana gemixt met dramatische postpunk. Ze deelden het podium eerder met grote namen als Clutch en Flogging Molly. Ze werken samen met de producer van o.a. Queens of the Stoneage en Iggy Pop. Nog niet overtuigd? Luister hun in april uitgekomen album Red of Tooth and Claw, en oordeel zelf. O'Death haalt zijn inspiratie vooral uit whiskey, zo geven ze zelf aan. En dat hoor je. Deze goth-country-folk band mixt Tom Waits met wat gypsie sound en creëert zo een bijzonder geluid dat zeer de moeite waard is.

Rocken op Metropolis

Naast rocksensatie Triggerfinger (BE) komen onze zuiderburen op Metropolis ook met the Blackbox Revelation. Het debuutalbum Set your head on Fire van dit rock-duo is geproduceerd door Mario Goosens (beter bekend als drummer van. jawel, Triggerfinger) en toert met dEUS door eigen land. Ook de Britten van School of Language komen wat van hun experimentele gitaargeweld tentoonspreiden zijdens Metropolis. En wie mag er natuurlijk niet ontbreken: ook Nederlands hotste band van dit moment Voicst staat 6 juli in het Zuiderpark.

Metropolis heeft iedereen wat te bieden

Ook de wat gevoeligere oortjes komen aan hun trekken tijdens het festival. De Zweden van Friska Viljor maken mooie folkrock liedjes waar iedereen naar kan luisteren. Ook de mooie liedjes van Emmy the Great (UK) zullen niemand onberoerd laten. De heldere hoge stem van de zangeres in combinatie met de mooie melodielijnen creëren een bijzondere sound. Utrechter Blaudzun liet tijdens Metropolis Presenteert tot twee keer toe het publiek in de kleine zaal genieten van zijn prachtige liedjes. Het is geen wonder dat deze singer-songwriter uit Utrecht gevraagd is om op 6 juli ook het Zuiderpark te ontroeren. The Disciplines zijn van Noorse komaf. Hun garage-achtige pop klinkt lekker poppy zonder dom te zijn. De gitarist van deze band is een oude bekende. Hij is gitarist van the Posies en heeft gespeeld met bands als REM en Lagwagon. Dat belooft veel goeds! Good Dog Happy Man won in 2007 de Grote Prijs van Nederland in de categorie pop/rock. Dit Utrechtse viertal liet toen de zaal uit zijn dak gaan en op 6 juli is het Zuiderpark aan de beurt.

Hip met gitaren
Dance kun je het niet noemen, maar knap werk als je stil blijft staan op de muziek van de volgende drie acts die spelen op Metropolis' twintigste verjaardag. Hit MeTV (NL) is zo langzamerhand een hype aan het worden. Hun clipjes worden op Youtube zo goed bekeken dat ze door de Infadels zijn gevraagd om in hun voorprogramma te spelen. XX Teens (UK), voormalig bekend als Xerox Teens zijn Britten en dat hoor je onmiddellijk. Lekkere dansbare beats met een hippe sfeer eromheen. Bonne Aparte (NL) scheurt af en toe met gitaren alsof ze gewoon zoveel mogelijk herrie willen maken. En het klinkt nog lekker ook. Deze maand komt hun eerste album uit.

Gewoon chillen mag ook

Dat er genoeg muziek te beluisteren valt is inmiddels wel duidelijk. Maar wist je ook al dat je op Metropolis Festival je schoenen kunt laten pimpen? Neem een paar oude allstars mee en loop later naar huis op je gloednieuwe en helemaal unieke schoenen! Gewoon lekker in het gras mensen kijken kan natuurlijk ook altijd of shoppen op de markt. Gevarieerd publiek en een bar binnen handbereik zorgt vaak al voor een mooie middag. Wij hebben lekker weer besteld, dus denk aan de zonnebrand!

Metropolis Festival
zondag 6 juli 2008
Zuiderpark, Rotterdam
www.metropolisfestival.nl

Het Metropolis Festival wordt mede mogelijk gemaakt dankzij: Rotterdam Festivals, Dienst Kunst en Cultuur, Thuiskopie fonds, NFPK, Grolsch.



Ingezonden persbericht