Gemeente Eindhoven

Persbericht 21 mei 2008, no. 139

Doe de Dommel is voor jong en oud

Een dag Dommel-doen vol activiteiten
Op zondag 6 juli is het weer Doe de Dommeldag. Die dag kan iedereen zien en beleven hoe mooi deze prachtige rivier is, die dwars door onze stad loopt. De gemeente Eindhoven nodigt, samen met diverse andere organisaties, iedereen uit om, van 11.00 tot 17.00 uur te wandelen, fietsen en skeeleren langs allerlei informatieve, gezellige en educatieve activiteiten aan de Dommel. Vrijwel alle activiteiten zijn gratis toegankelijk. Meer informatie over de route en het programma, zijn te vinden op www.doededommel.nl. Op 6 juli is de route ook verkrijgbaar bij de diverse deelnemers.
Activiteiten
Ook deze keer is de diversiteit in activiteiten groot. Zo zijn er verschillende tentoonstellingen, rondleidingen en wandeltochten onder leiding van een gids. Genieten van de zon en het mooie uitzicht is mogelijk op terrasjes bij de Effenaar, het Anne Frankplantsoen en de Zwarte Doos (TU/e). Voor de waterliefhebbers is er de mogelijkheid om te roeien en kanoën. Daarnaast zijn er langs de route een boekenmarkt, beeldende kunstmanifestaties en een kinderdoe-middag in het Heempark Frater Simon Deltour. Ecologische verbeterslag
De Dommel slingert van zuid naar noord door de stad. De gemeente Eindhoven streeft samen met het Waterschap De Dommel naar een versterking van de ecologische kwaliteiten van het riviertje door de oevers zo natuurlijk mogelijk in te richten en te beheren. Dit kan via een aantal maatregelen, bijvoorbeeld door bij de bouw van nieuwe bruggen de overspanningen groter te maken zodat de oevers onder de bruggen doorlopen. Dat is gunstig voor de migratie van diertjes die aan en in het water leven. Bij het Van Abbemuseum werd de stuw vervangen door een zogenaamde vistrap, zodat vissen voortaan ongehinderd verder kunnen zwemmen. Ook op andere plaatsen worden vistrappen aangelegd.
Recreëren langs de Dommel
Op de oevers ligt over vrijwel de gehele lengte van de Dommel een fietspad dat grotendeels in twee richtingen berijdbaar is. Dit jaar komt een belangrijke nieuwe schakel in dit fietspad gereed: het gedeelte dat loopt over de Nachtegaallaan en de Bleekstraat. Er zijn inmiddels ook verschillende kano-opstapplaatsen aangelegd waardoor de Dommel beter bevaarbaar wordt voor kano's. Bij hindernissen kan de boot eenvoudig uit het water worden gehaald om verderop weer te water worden gelaten.

Na de manifestatie wordt de zwerfvuil opruimactie herhaald om de Dommelzone weer helemaal schoon terug te geven aan de stad en de natuur. Doe de Dommel wordt mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Stichting City Dynamiek, het Waterschap De Dommel en Korteweg Communicatie.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00