Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

HKU Nieuwsbericht
Persbericht: Carillonconcerten OLV-toren en Belgenmonument (met rondleiding)

30 juni 2008

AMERSFOORT - In samenwerking met Gilde Amersfoort organiseert de Nederlandse Beiaardschool deze zomer opnieuw een viertal beiaardconcerten-mét-wandeling bij het Belgenmonument (Belgenlaan, nabij de Stichtse rotonde).

Op zondag 6 juli a.s. vindt het eerste concert plaats. Vanaf 14.15 uur kan er rond het monument worden gewandeld onder leiding van een gids van Gilde Amersfoort. Deze geeft uitleg over het monument dat door België is geschonken als dank voor de opvang van Belgische vluchtelingen tijdens de eerste wereldoorlog. Om 15.00 uur, bespeelt Amersfoorter Jeroen Heijungs (student aan de Nederlandse Beiaardschool) het carillon van het monument. Heijungs presenteert een zomers programma vanaf Sweelinck via Mozart en Schubert tot "Wiener Blut" van Johann Strauss jr.

Aansluitend -om 16.00 uur- kan het Belgenmonument worden beklommen en u kunt een kijkje nemen in de speelcabine, waar de beiaardier uitleg geeft. Rondleiding en concert zijn gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Nadere informatie zie www.gildeamersfoort.nl

Op woensdag 9 juli om 20.00 uur op de Onze Lieve Vrouwetoren geeft de gerenommeerde beiaardier Arie Abbenes een concert. Abbenes is stadsbeiaardier te Utrecht, Eindhoven, Asten en Oirschot. In Amersfoort is hij geen onbekende: Abbenes was jarenlang docent aan de Nederlandse Beiaardschool. In verband met het 80 jarig bestaan van de Utrechtse Klokkenspelvereniging (UKV), brengt hij een programma met composities en bewerkingen uit jubileumuitgaven van de UKV.

Gratis programmaboekjes van de Amersfoortse Beiaardzomerconcerten zijn te vinden aan de toegangsdeur van de toren.