Gemeente Echt-Susteren


Duitse schutterijen dankzij Euromosa aanwezig tijdens OLS Opoeteren

Voor de eerste keer in de geschiedenis van het Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) zien de bezoekers van het feest op initiatief van het bestuur van Euromosa een aantal Duitse schutters in de grote optocht. Het OLS wordt op zondag 6 juli in het Belgische Opoeteren gehouden. Met de nodige moeite is het bestuur van Euromosa er in geslaagd het OLS-bestuur te overreden schutters uit de twee Duitse Eurmosa-gemeenten Waldfeucht en Selfkant toe te laten tot deze culturele manifestatie.

Uniek

Euromosa is de naam van een grensoverschrijdende samenwerking tussen vier steden in de Euregio en is gericht op het ontwikkelen van een sterke as Maaseik, Echt-Susteren, Waldfeucht en Selfkant. Om de samenwerking extra glans te geven is het overleg met het OLS-bestuur opgestart. Maaseik als gastgemeente en het Nederlandse Echt-Susteren zijn van oudsher vertegenwoordigd op het traditionele schuttersfestijn. Er is gezocht naar een mogelijkheid om ook de twee Duitse Euromosa-partners bij het OLS te betrekken. Uiteindelijk is besloten om een afvaardiging van de schutterijen in Selfkant en Waldfeucht mee te laten lopen in de grote optocht, een unicum in de historie van het OLS.

Het Oud Limburgs Schuttersfeest, dat ieder jaar op de eerste zondag van juli wordt gehouden, is een unieke gebeurtenis. Schutterijen uit geheel Belgisch en Nederlands Limburg en Brabant strijden om de allerhoogste schutterseer: de eindoverwinning. En dat betekent niet alleen maar het feit dat de winnende schutterij als eerste alle bolletjes van de schietboom moet hebben weggeschoten, de deelnemers worden op tientallen andere punten beoordeeld, zoals houding, deelname aan de optocht, mooiste uniformen, mooiste keizers- en mooiste koningspaar etc.

Optocht

Hoogtepunt van dit jaarlijkse schuttersfestijn is ieder jaar weer de enorme optocht die aan de hoge gasten op de eretribune en de vele duizenden bezoekers voorbij trekt. Een indrukwekkende stoet van schutters in kleurrijke uniformen, muziekgezelschappen, bielemannen, koningen omhangen met het fraaie koningszilver en aan hun arm de stralende koningen, vaandelzwaaiers en marketentsters. De Duitse schutters die naar Opoeteren gaan, beschouwen het als een grote eer dat ze daarvoor zijn uitgenodigd. Nog nooit eerder werden buitenlandse gasten tot dit grootste schuttersfeest van heel Europa toegelaten.

De schuttersgroep uit de beide Duitse gemeenten is samengesteld uit leden van de diverse schutterijen die beide gemeenten rijk zijn. Ze worden begeleid door een gecombineerd Duits muziekgezelschap. De Duitse Euromosa-gasten zijn op 6 juli de hekkensluiters van de grote schuttersoptocht in Opoeteren. De delegatie wordt voorafgegaan door diverse vaandels en het Euromosa-logo.