KNHS


Cornelissen blijft sterk acteren in Aken

6 juli 2008
Cornelissen-Parzival

AKEN (KNHS) - Na een voortreffelijke tweede plaats in de Grand Prix Spécial voor Adelinde Cornelissen (Beilen) met Parzival - alle juryleden plaatsten haar als tweede achter de unanieme nummer één Isabell Werth met Satchmo - bewees de Drentse debutante in Aken haar klasse door ook in de Kür als tweede te eindigen. In die Kür was de jury iets minder eenduidig dan in de Spécial, waardoor haar voorsprong op de als derde eindigende Zwitserse Silvia Iklé met Salieri miniem was.

Adelinde Cornelissen laat niet gemakkelijk blijken blij te zijn met haar rit, maar haar gezicht straalde van oor tot oor toen ze op zondagochtend de piste verliet na een voortreffelijke prestatie. Net zoals zij uiterst tevreden was over haar rit in de Grand Prix Spécial op zaterdag. Met haar ritten liet de Nederlandse reserve voor Hong Kong de Duitse Olympische teamruiters Nadine Capellmann en Heike Kemmer achter zich. Capellmann werd in de Spécial met Max derde en Kemmer werd met Bonparte. In de Kür kwam Capellmann met Elvis VA niet verder dan de zevende plaats en werd Kemmer met Bonaparte elfde. Maar de ultieme blijheid die je van Cornelissen zou mogen verwachten brak toch niet echt door.
De reden daarvan zou een lichte mate van naïviteit kunnen zijn. Naïef in de zin dat Cornelissen het gewoon nog niet door heeft dat zij het dressuurbolwerk Aken op haar grondvesten heeft laten doen trillen als een aardbeving met een kracht van negen op de schaal van Richter. "Ik moet de Kür moeilijker maken en dat kan nu ook, maar toen we een jaar geleden deze Kür hadden gemaakt was hij op dat moment eigenlijk nog te moeilijk voor mij. Nu moet het duidelijk moeilijker worden, maar aan de andere kant, dan hadden we elke twee maanden een nieuwe Kür kunnen maken!", vertelde de amazone.
Op een kleine ontmoeting met Nederlandse media sprak Cornelissen zich voor het eerst uit over haar tegenvallende prestaties tijdens de twee observatiewedstrijden. "In Eindhoven flipte Parzival tijdens de prijsuitreiking. Dan kost het me met dit paard op zijn minst twee wedstrijden om dat vertrouwen te herstellen. In Aken klikte het weer helemaal en was er de rust, maar om die te bewaren heb ik steeds op een ander paard gezeten wanneer ik de ring binnen moest rijden voor een huldiging", aldus Cornelissen, die richting Hong Kong op volle kracht door blijft trainen. "Als het noodzakelijk is dat er op mij een beroep moet worden gedaan wil ik er voor de volle honderd procent staan!".
Isabell Werth had nog een aardig compliment in petto voor Adelinde Cornelissen. "Voor mij is ze zeker niet de nummer vier van Nederland". Met haar tweede plaats in de Kür verdiende de Drentse amazone 18.000,-- euro. "Ik houd mij niet met prijzengeld bezig, maar ik ben er zeker van dat ik in de 22 jaar dat ik nu actief ben in de paardensport in totaal nog niet zoveel geld heb verdiend". Ondanks het feit dat het Nederlandse dressuurteam richting Hong Kond de mentale druk op het Duitse team aan het opvoeren is blijft Weth nuchter. "Kijkend naar Cappelmann en Kemmer constateer ik dat zij sinds het Duitse kampioenschap duidelijk progressie hebben laten zien. Daarnaast zullen wij - ruiters en trainers - uiterst geconcentreerd door blijven werken richting Olympische Spelen. Daarbij komt dat als de druk groter wordt onze rijen zich nog beter gaan sluiten. We gaan samen door op weg naar Hong Kong, op zoek naar de topvorm", aldus een uiterst zelfverzekerde Werth.

In de andere rubrieken waren ook goede resultaten te melden. Zo waren er twee overwinningen voor Edward Gal met Moorlands Totilas en won Anky van Grunsven met IPS Painted Black in het volledig uitverkochte dressuurstadion de Kür die in het kader van het CDI was uitgeschreven.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.chioaachen.de

Uitslag Kür CDIO (zondag):


1) Isabell Werth (Dui) - Satchmo - 80.150%

2) Adelinde Cornelissen (Beilen) - Parzival - 77.500%
3) Silvia Iklé (Zwi) - Salieri - 77.350%

4) Kyra Kyrklund (Fin) - Max - 75.900%

Uitslag Grand Prix Spécial CDIO (zaterdag):


1) Isabell Werth (Dui) - Satchmo - 78.640%

2) Adelinde Cornelissen - Parzival - 75.200%
3) Nadine Capellmann (Dui) - Elvis VA - 72.240% 18) Jeannette Haazen (Neeroeteren/Bel) - Nartan - 65.600% 18) Edward Gal (Harskamp) - Interfloor Next One - 65.600% 22) Alex van Silfhout (Lunteren) - Luxform's Nimbly - 64.640%

Uitslag Kür CDI (zaterdag):


1) Anky van Grunsven (Erp) - IPS Painted Black - 76.800%
2) Stefan van Ingelgem (Bel) - Withney van 't Waaihof - 72.950%
3) Klaus Husenbeth (Dui) - Piccolino - 72.500%

Foto Adelinde Cornelissen met Parzival door: www.JMint.eu / Cedric Vlemmings