Ingezonden persbericht

Utrecht, 26 juni 2008

Big Jump: Massale duik in het water

UTRECHT - Vele tienduizenden mensen in Europa springen op zondag 6 juli om klokslag drie uur 's middags gezamenlijk in rivieren, kanalen en meren. Ook in Utrecht. De zwemmers willen met hun daad aandacht vragen voor schoon zwem- en drinkwater.

In Utrecht gaan zwemmers bij het gebouw van Rijksmunt te water. De zogenoemde Big Jump is een jaarlijks internationaal evenement en wordt dit jaar in Nederland gehouden op drie plaatsen; in Amsterdam, Rotterdam en voor het eerst ook in Utrecht. In Utrecht organiseert GroenLinks het gratis evenement. De Big Jump wordt gesteund door het Wereld Natuur Fonds en door het Europees Milieubureau. Ook de stichting Reinwater is betrokken bij de organisatie.

In 2005 was de grootste Big Jump tot nu toe. Meer dan 250.000 deelnemers over heel Europa deden mee. ,,We willen dat in 2008 graag evenaren", zegt Ivo Rodermans van GroenLinks. Met de Big Jump willen de organisatoren mensen laten nadenken over het belang van schoon water. In 2015 moeten alle wateren in Europa van goede kwaliteit zijn, zodat er volop vis voorkomt, de mens ervan kan genieten en de natuur kansen krijgt. Met de sprong in het water vragen de organisatoren of iedereen zijn bijdrage wil leveren om de wateren in Europa weer schoon en natuurlijk te krijgen.

,,Ook inwoners kunnen helpen", zegt Rodermans. ,,Bijvoorbeeld door geen medicijnen door het toilet te spoelen, door geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken in de moestuin en door ecologische schoonmaakmiddelen te gebruiken in huis."

De organisatie roept alle mensen met een zwemdiploma op om mee te springen in het Utrechtse water bij de Muntbrug. ,,We zoeken veel deelnemers die in zwembroek, badpak of op een andere ludieke manier in het water willen springen. Er zijn genoeg vrijwilligers aanwezig om het evenement in goede banen te leiden en op de kleding te passen tijdens de grote sprong. Maar deelnemers moeten wel zelf hun handdoek meenemen."