Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland distiantieert zich van uitspraken over Jordanië

06 jul 2008 | Nederland distantieert zich nadrukkelijk van de manier waarop het Tweede Kamerlid Wilders heeft gemeend de Jordaanse bevolking en het Jordaanse koningshuis te moeten bejegenen. Dat heeft minister Verhagen in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Wilders noemde koning Abdullah II een despoot en stelde dat Jordanië de politieke en democratische fase van de Neanderthalers niet is ontstegen.

Vorige week werd bekend dat er in Jordanië na aangifte van een privé-persoon een juridische procedure tegen Wilders is gestart. Het is de verwachting dat een officiële kennisgeving van deze procedure langs diplomatieke weg aan Nederland zal worden uitgereikt met het verzoek het Kamerlid te informeren. Van een arrestatiebevel of internationaal opsporingsbevel is geen sprake.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) volgt de kwestie op de voet. De Nederlandse ambassade in Jordanië heeft op het hoogste niveau gesprekken gevoerd met de autoriteiten om duidelijkheid te krijgen over de mogelijke gevolgen van de procedure. Als Wilders naar het buitenland reist en Verhagen tijdig op de hoogte brengt, laat de minister in elk geval een risico-inschatting maken. Als dat nodig is, zal Nederland diplomatieke garanties vragen om een eventuele uitlevering te voorkomen.

Minister Verhagen vindt de uitspraken van het Kamerlid contraproductief, omdat die het moeilijker maken diplomatieke garanties te krijgen. "Ik zal het recht van de heer Wilders zich uit te spreken verdedigen, ook als hij zegt dat deze minister 'nou moet laten zien dat ie ballen heeft'. Maar of het zoeken van de publiciteit en zulk taalgebruik de afhandeling van deze kwestie makkelijker maakt, betwijfel ik ten zeerste."


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl