KNHS


Albert Zoer op 'tweede paard' naar zege GP Aken

AKEN (KNHS) - De Grote Prijs van Aken is gewonnen door Albert Zoer (Echten) met zijn paard Sam (Calvados x Ahorn. In een zinderende barrage was de als laatste startende Drentse ruiter vier honderdsten van een seconde sneller dan Ludger Beerbaum. Maar liefst 115.000,-- euro verdiende Zoer met deze zege, maar dat leek voor hem niet het belangrijkste. "Volgend jaar wil ik een foto van mijzelf van het bord met alle namen van allen die ooit deze Grote Prijs hebben gewonnen. Daar staan alle topruiters op die de wereld heeft gekend en daar sta ik nu tussen", stamelde Zoer. Met deze zege is Albert de derde Nederlander, na Jos Lansink en Jeroen Dubbeldam, die op deze erelijst
- die sinds 1927 wordt bijgehouden - voorkomt.

Parcoursbouwer Frank Rothenberger had een uiterst zwaar parcours neergezet voor de eerste manche, waarop slechts acht combinaties foutloos wisten te blijven. Gerco Schröder (Tubbergen) kwam met Eurocommerce Berlin zwaar ten val op de tweede hindernis van de met sloten toegeruste dubbelsprong. "Ik reed met extra kracht en impuls naar deze combinatie, maar Berlin begon van zijn lijn af te wijken, waardoor plotsklaps de tweede hindernis - een enorme hoge en brede oxer - heel ver weg bleek te staan", vertelde Schröder. Berlin sprong wel, maar landde midden in de hindernis en rolde over de rug. Gerco zelf raakte met zijn gelaat vol één van de vallende palen, was even van de wereld, maar krabbelde snel weer overeind. Nadat de combinatie de piste had verlaten bleken de kwetsuren van Schröder mee te vallen en had Berlin gelukkig nergens last van.
Marc Houtzager (Rouveen) die zich met de door het KWPN in de wachtkamer geparkeerde dekhengst Opium VS had geplaatst voor de Grote Prijs, verliet het volgepakte stadion met 14 strafpunten, terwijl Angelique Hoorn (Wanneperveen) gezeten op de door AES, NRPS en KWPN goedgekeurde dekhengst Blauwendraad's O'Brien met twee balken aan de benen de piste kon verlaten. Toch sprong deze van Peter Pan afstammende hengst zeer goed en lijkt de amazone wellicht op weg naar een ticket voor Hong Kong.

In de tweede manche was het een geheel ander beeld. Eigenlijk was dit parcours te licht, want van de acht combinaties die in de eerste manche foutloos waren gebleven maakte nu ook niemand een fout. Het barrageparcours kende lange lijnen, waarin eigenlijk op geen enkele plek iets kon worden afgesneden. Dit hield in dat men vanaf de start tot aan de finish in een hoog tempo diende door te rijden als men wilde winnen. De Amerikaan McLain Ward reed het snelste van allen met Sapphire, maar zijn paard toucheerde net te zwaar de bovenste paal van de laatste hindernis, die prompt viel. Carsten-Otto Nagel (Dui) had met Corradina een goede tijd neergezet en was daarbij foutloos gebleven, maar zijn landgenoot Ludger Beerbaum wist die prestatie met All Inclusive nipt te verbeteren. De laatste starter was Albert Zoer, die vanaf de eerste meter een hoog tempo vroeg. De negenjarige van Calvados afstammende ruin, die twee weken geleden nog de Grote Prijs van Rotterdam heeft gewonnen, pakte overal enorm goed aan. Toch leek Zoer op de uitsprong van de dubbel een minieme achterstand te hebben op Beerbaum. Een hele korte wending naar een zware oxer lukte en toen ging het full speed door naar de laatste hindernis, die ook foutloos werd overwonnen. Zoer doorsneed de finishlijn, keek naar het scorebord en zag dat hij gewonnen had. Hoog ging tijdens deze ereronde de cap de lucht in en Albert toverde zijn meest stralende lach op het gelaat.

"Ik heb in de eerste ronde heel bewust zeer behoudend naar de dubbelsprong met de sloten eronder gereden. Daarna heb ik Sam even sterk teruggenomen, om de optimale verzameling te bereiken voor de rest van het parcours dat ons nog wachtte. Dat pakte heel goed uit, met deze overwinning als resultaat! Eerlijk is eerlijk. Deze zege is voor mij toch het uitkomen van een droom, want als ruiter wil je eigenlijk maar één ding en dat is de Grote Prijs van Aken eenmaal in je leven winnen. Aan de andere kant moet ik ook eerlijk zijn te zeggen dat ik hele fijne herinneringen heb aan de gouden overwinningen van
2006 en 2007 op de WK en het EK", vertelde Zoer, die er aan toevoegde dat vanaf het eerste moment op deze zonnige zondag het gevoel met Sam goed was en dat je dan als ruiter niets anders dient te doen dan goed te rijden.
Albert Zoer geeft voor de Olympische Spelen de voorkeur aan Okidoki. "Ik denk niet dat je kunt zeggen dat Sam mijn tweede keus is. Okidoki is 1A en Sam is 1B", aldus Zoer. Dat mag dan zo zijn, maar het zal in de geschiedenis van de meest prestigieuze Grote Prijs die de springsport kent niet vaak zijn voorgekomen dat een ruiter met zijn "B-paard" het hoofdnummer weet te winnen. Dankzij zijn zege in de Grote Prijs met Sam, en de enige dubbele foutloze rit die in de landenwedstrijd op donderdag genoteerd kon worden en die door Zoer en Okidoki werd gerealiseerd, kreeg Albert Zoer ook de ereprijs uitgereikt die behoort bij de titel 'beste ruiter van het concours'.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Meer info zie: www.chioaachen.de

Uitslag Grote Prijs:


1) Albert Zoer (Echten) - Sam - 0 / 0 / 0 - 48.99
2) Ludger Beerbaum (Dui) - All Inclusive NRW - 0 / 0 / 0 - 49.03
3) Carten-Otto Nagel (Dui) - Corradina - 0 / 0 / 0 - 49.33
20) Angelique Hoorn (Wanneperveen) - Blauwendraad's O'Brien - 8
33) Marc Houtzager (Rouveen) - Opium VS - 14
37) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Berlin - teruggetrokken na val

Foto's Albert Zoer met Sam en Nederlandse toppers Chardon, Zoer en Cornelissen door: www.melissen.net en www.JMint.eu