Ingezonden persbericht


(6 juli 2008 - Bericht van Enter Fort Europa)

P E R S B E R I C H T

Veel arrestaties bij anti-G8 acties Dordrecht

Dordrecht, 6 juli 2008 -
Actievoerders die zaterdag 5 juli deelnamen aan de internationale actiedag tegen de G8, die in Nederland in Dordrecht plaatsvond, zagen zich geplaatst tegenover een grimmige politiemacht.

De actievoerders hadden een tamelijk ludieke opzet uitgekozen, in de vorm van de wedstrijd Enter Fort Europa (http://www.enterforteuropa.org), met de verfoeide Bajesboot als einddoel. De burgemeester (Ronald Bandell (PvdA) http://cms.dordrecht.nl/dordt?waxtrapp=rcgboDsHaKnPvBJmBUxB) en de lokale politie bleek over de activiteiten overlegd te hebben en suggereerden dat ze die zouden toelaten. De werkelijkheid bleek volstrekt anders. Een omvangrijk gebied rondom de bajesboot was afgezet door een politiemacht, evenals het omringende water. Ook in andere delen van de stad wemelde het van de politie en zogenaamde 'stillen'. Actievoerders werden lukraak gearresteerd, op grond van lachwekkende beschuldigingen als grafitti spuiten, wildplassen of het niet tonen van ID. Aan het eind van de dag zaten 21 mensen vast (andere bronnen hebben het over 14 of 18 arrestanten). Rond 21.00 uur werden enkelen vrijgelaten, maar het merendeel kwam de afgelopen nacht niet meer vrij.

Politie zette zo'n beetje alle beschikbare middelen in, inclusief een helikopter, speedboten, politie te paard en met honden en ME. Ondanks deze uitzinnige overmacht lukte het verschillende groepen om dicht in de buurt van de bajesboot te komen, waarvan de gevangenen reageerden met leuzen en lawaai. In de stad Dordrecht werden op vele plekken spandoeken tegen de G8 en 'Fort Europa' opgehangen en honderden posters met de eis om de bajesboot te sluiten werden verspreid.

Op een afsluitende sessie van de actievoerders werd ook opgeroepen om permanent verzet tegen de bajesboot te organiseren. Eind augustus zal een demonstratie met dat doel georganiseerd worden.

De G8-top zelf begint overigens maandag in Japan. Ook daar is massaal protest en proberen 40.000 politie-agenten dat te onderdrukken. Nieuws daarover kan gevolgd worden op (oa.) http://www.indymedia.nl

-------




Ingezonden persbericht