NCRV

Themakanaal Geloven

De hand van God op het voetbalveld

Vanaf maandag 7 juli

Raakvlakken tussen sport en religie

Met de Olympische Spelen in aantocht grijpt NCRVâs themakanaal Geloven het moment aan om deze zomermaanden stil te staan bij de raakvlakken tussen sport en religie. Bijzondere sportprestaties worden in de volksmond gemakkelijk aan goddelijke krachten toegewezen. Wie herkent bijvoorbeeld niet âde hand van Godâ van voetballer Maradonna, of de kruisjes die veel sporters slaan voordat een wedstrijd begint? De programmering van Geloven staat deze zomer in het teken van rituelen, emoties, verbroedering en diepgewortelde overtuigingen achter de topsporter.

Zo biedt Geloven de documentaire Voor de fans aan van de Joodse Omroep. Deze gaat over zaalvoetballers die strijden voor de Joodse variant van de Olympische Spelen in Israël. Bettine Vriesekoop biedt een religieus getint kijkje in haar leven in Kruispunt in het klooster en in Nioscoop aandacht voor overgewicht bij Moslimjongeren.

In de brede programmering van Geloven is er deze dagen ook belangstelling voor aan sport gerelateerde onderwerpen, zoals de situatie in China. Zo is er de documentaire The Forbidden Team en Zendtijd voor Kerken heeft een televisie-uitzending gewijd aan de positie van godsdienstvrijheid aldaar.

Het Muay Thai-kickboksen is een harde vechtsport met een twijfelachtige reputatie in Nederland. De sport trekt met name allochtone jongeren aan uit de onderkant van de maatschappij. De jongeren proberen via de sport respect, aanzien en geld te verwerven. Wie een vechtershart heeft én de juiste instelling kan het ver schoppen in deze sportwereld waarin het draait om alles of niets; eeuwige roem of een enkele reis naar de hel, te zien in de IKON documentaire Vechtershart.

Deze en meer uitzendingen zijn te zien op Geloven vanaf maandag 7 juli. Vanaf 11 augustus worden de uitzendingen herhaald. Meer informatie is te vinden op http://Geloven.ncrv.nl. Hierop zijn de uitzendingen ook online te zien. Het themakanaal is te ontvangen door digitale abonnees van Delta, Caiway en Ziggo, het fusiebedrijf van @Home, Casema en Multikabel. Geloven, dat onderdeel vormt van het Nederland 4-pakket van de Nederlandse Publieke Omroep, wordt gemaakt door de NCRV, in nauwe samenwerking met de omroepen IKON, KRO/RKK, Joodse Omroep, NIO, NMO, OHM, ZvK en BOS.