OPLAADBARE ZONNELAMP BRENGT LICHT OP AFRIKAANS PLATTELAND

Philips en Ontwikkelingssamenwerking investeren in duurzame energieproducten voor de armen

Den Haag, 3 juli 2008

Minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) en directeur van Philips Lighting, Provoost, ondertekenen maandag 7 juli een samenwerkingsovereenkomst voor duurzame energie voor Afrika. Inwoners van tien Afrikaanse landen hebben door het partnerschap 'Sustainable Energy Solutions Africa' (SESA) binnenkort goedkoop en duurzaam licht.

Miljoenen plattelandsbewoners in Afrika kunnen 's avonds niet werken en kinderen kunnen geen huiswerk maken. Dat beperkt de ontwikkelingskansen en de kwaliteit van het leven. Er zijn wel kerosinelampen, maar die zijn slecht voor de gezondheid en duur in gebruik.

Om in deze situatie verandering te brengen en plattelandsontwikkeling te stimuleren investeren het ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking en Philips Lighting de komende jaren in goedkope consumentenproducten die werken op zonne-energie.

Het partnerschap 'Sustainable Energy Solutions Africa' is de uitwerking van 'Groen Licht voor Afrika', een van de Akkoorden van Schokland uit 2007 gericht op het dichterbij brengen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en Philips investeren ieder ¤ 3 mmiljoen. Philips steekt het geld in productontwikkeling, onderzoek, training en distributie. Ontwikkelingssamenwerking investeert in bewustwording via basisorganisaties, training van middenstanders en het opzetten van microkredietinstellingen.

Momenteel worden er een aantal producten getest in Ghana in samenwerking met het Kumasi Institute of Technology and Environment. Op basis van de testervaringen wordt het initiatief de komende jaren uitgebreid naar tien Afrikaanse landen.


__________________