Novib

Oxfam Novib: daadkracht G8 noodzakelijk bij aanpak wereldarmoede

De leiders van de G8 kunnen het lijden van de 290 miljoen mensen die het hardst worden getroffen door de voedselprijzencrisis verminderen. Als zij voor elke dollar die de G8 heeft uitgegeven om de mondiale kredietcrisis aan te pakken twee cent besteden aan armoede, is het al genoeg, zegt Oxfam Novib.

De G8 komt van 7 to 9 juli in Japan bijeen voor de jaarlijkse top. De voedselcrisis staat hoog op de agenda, naast klimaatverandering, de olieprijs, inflatie en de economie en de ontwikkeling van Afrika.

Voorafgaand aan de G8-top maandag 7 juli in Japan, zegt Oxfam Novib directeur Farah Karimi: De wereldleiders hebben in zes maanden tijd één biljoen dollar uitgegeven om hun banken te redden. Dat laat zien dat zij snel en daadkrachtig kunnen handelen en het geld kunnen vinden wanneer de politieke wil er is.

Nu hebben we te maken met een wereldvoedselcrisis, waardoor tientallen miljoenen mensen honger hebben. Een fractie van het geld dat rijke landen in hun financiële sector hebben gepompt, kan mensen in leven houden en het kan echt verschil maken in de strijd tegen armoede. De G8-landen moeten nu dezelfde urgentie en inzet tonen voor de armoedebestrijding.

Naar aanleiding van berichten in de media maakt Oxfam Novib zich zorgen dat de G8-leiders hun eerdere financiële beloftes voor armoedebestrijding niet na zullen komen.

Gelet op de groeiende economische, voedsel- en klimaatcrises, is het schandalig als de G8 terugkomt op eerdere beloftes. Beloftes die zij hebben gedaan aan de mensen die er het meest onder lijden, zegt Karimi. Wij roepen de leiders op om hun hulpbeloftes opnieuw te bevestigen. Zij moeten daadkrachtig optreden en arme mensen helpen bij het opvangen van de sterk stijgende voedselprijzen. Dit geldt ook voor de toenemende gevolgen van klimaatverandering. Problemen moeten bij de wortel worden aangepakt.

De 290 miljoen mensen die bedreigd worden zijn de armste mensen in de 53 hardst getroffen landen de 49 minst ontwikkelde landen plus Tajikistan, Zimbabwe, de bezette Palestijnse gebieden en Kenia. Het cijfer van 14,5 miljard dollar gaat uit van een gemiddelde behoefte van 50 dollar per persoon in 2008.

Oxfam Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke
ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede.

Bron: Oxfam Novib, 3 juli 2008