Vereniging Milieudefensie

Milieubeweging pleit in Straatsburg tegen meer biobrandstof

'Europees Parlement moet bijmengverplichting schrappen'

Milieudefensie reist maandag 7 juli samen met andere Europese milieu- en ontwikkelingsorganisaties af naar Straatsburg om de commissie Milieu van het Europees Parlement te overtuigen af te zien van de omstreden 10% bijmengverplichting van biobrandstoffen voor de transportsector. De commissie moet daarover maandagavond een beslissing nemen. De organisaties doen in Straatsburg een laatste poging om de commissieleden erop te wijzen dat er betere maatregelen bestaan voor schoner transport, die effectiever zijn en geen risico's vormen voor regenwouden, lokale boeren en de voedselproductie, zoals biobrandstoffen.

Milieudefensie neemt een spandoek mee met een cartoon van Joep Bertrams en de tekst 'No Rainforest Fuel' mee naar Straatsburg. De milieu- en ontwikkelingsorganisaties delen lege lunchtrommels uit aan de europarlementariërs, als symbool voor de voedseltekorten die kunnen ontstaan door de concurrentie van biobrandstoffen met voedsel.

Claudia Theile, inhoudelijk medewerker biobrandstoffen bij Milieudefensie: 'Als er geen goede criteria aan biobrandstoffen worden gesteld, vormen die een schijnoplossing voor het klimaatprobleem. De CO -winst is marginaal, terwijl de duurzaamheidscriteria van biobrandstoffen achter de feiten aanlopen. We zien de gevolgen daarvan nu al: de huidige productie van biobrandstoffen veroorzaakt ontbossing, er ontstaan watertekorten en landbouwgronden raken uitgeput. Ook de sociale gevolgen zijn groot: lokale boeren worden van hun land verdrongen door producenten van biobrandstoffen'.

De Europese Unie wil de productie van biobrandstoffen nu fors gaan uitbreiden door het opleggen van een bijmengverplichting van 10% biobrandstoffen in de transportsector. Theile: 'Door te investeren in zuiniger voertuigen en openbaar vervoer en door een schonere olieproductie kan meer CO bespaard worden dan met biobrandstoffen, zónder de negatieve consequenties. Daarom roepen wij het Europees Parlement op om de 10% bijmengverplichting te schrappen.'

Milieudefensie is maandag 7 juli vanaf 14.00 uur aanwezig bij het Parlementsgebouw in Straatsburg. Het spandoek, van vijftien bij vijf meter, ligt bij de verbindingsbrug tussen de twee gebouwen van het Parlement, langs het water