Gemeente Soest

Leefbaarheid Smitsveen

Datum: 07/07/2008

Revitaliseringsplan Smitsveen in voorbereiding

De gemeente Soest en Portaal Eemland vinden het beiden van groot belang om de komende jaren maatregelen te nemen om de leefbaarheid in Smitsveen te verbeteren. F

ysieke maatregelen in de vorm van sloop, nieuwbouw en renovatie van woningen. Maar ook sociaal-maatschappelijke maatregelen om een beter leefklimaat te creëren. Op dit moment inventariseren Portaal Eemland en gemeente samen hoe deze maatregelen eruit komen te zien.

Fysieke maatregelen

Portaal heeft in een eerder stadium al met Huurdersbelangenvereniging 't Soesterveen gesproken over verschillende alternatieven voor renovatie, sloop en nieuwbouw van flats in het middengebied van Smitsveen. Belangrijk daarbij is dat er meer differentiatie komt in het woningaanbod bijvoorbeeld door het vervangen van flats door eengezinswoningen.

Maar ook door het bouwen van een aantal koopwoningen. De informatie uit deze eerdere gesprekken wordt meegenomen bij de ontwikkeling van een variant die na de zomer aan bewoners wordt voorgelegd. Nadat bewoners op de plannen hebben kunnen reageren, gaan deze plannen naar de gemeenteraad van Soest voor besluitvorming.

Maatschappelijke problematiek aanpakken

Niet alleen 'de stenen' worden aangepakt. Uit onderzoeken komt naar voren dat er in Smitsveen sprake is van een sociaal-maatschappelijke problematiek. Werkeloosheid, schuldproblematiek en overlast van jongeren zijn bijvoorbeeld zaken die in Smitsveen meer aan de orde zijn dan in de rest van de gemeente Soest.

Fysieke ingrepen moeten daarom worden ondersteund door een samenhangend pakket aan flankerende maatregelen om voor deze sociaal-maatschappelijke problematiek oplossingen te bieden. Ook dit pakket aan maatregelen wordt nu in kaart gebracht en in september met bewoners besproken.

Huisvesting bewoners

Naast de voorbereiding van fysieke en sociaal-maatschappelijke maatregelen, wordt alvast gekeken hoe de huidige bewoners van Smitsveen kunnen worden gehuisvest tijdens het renovatie- en herbouwproces. Het gaat enerzijds om eventuele tijdelijke huisvesting tijdens de uitvoering van werkzaamheden.

Maar als flats worden vervangen door eengezinswoningen, neemt het totale aantal woningen af en kunnen niet alle huidige bewoners terugkeren naar Smitsveen. Ook daarvoor moet een goede oplossing worden gevonden voordat over de plannen wordt besloten in de gemeenteraad.

Eerdere investeringen

De afgelopen jaren hebben Portaal en de gemeente Soest al op diverse manieren geïnvesteerd in de leefbaarheid in Smitsveen. Zo is Breed Educatief Centrum De Plantage gerealiseerd en het ruim opgezette Smitsplein. Ook is er bijvoorbeeld een nieuw dubbel gymnastieklokaal gekomen en organiseert Stichting Balans verschillende welzijnsactiviteiten. Hoewel deze investeringen een positieve bijdrage leveren aan de wijk, is dit onvoldoende gebleken om de leefbaarheid flink te verbeteren.

Plannen voorleggen aan inwoners

De plannen en maatregelen die nu worden voorbereid, worden na de zomervakantie voorgelegd aan bewoners. Een eerste concept wordt voorgelegd aan vertegenwoordigers uit de wijk, zoals het Wijkbeheerteam, de huurdersbelangenvereniging, vertegenwoordiging van het winkelcentrum, de scholen in de wijk en andere zogenoemde 'sleutelfiguren'. Zij kunnen dan aangeven of de Gemeente en Portaal Eemland met hun ideeën op de goede weg zitten.

Vervolgens worden de plannen zo snel mogelijk uitgewerkt en waar nodig bijgestuurd zodat in oktober een informatieavond kan worden gehouden voor alle inwoners van Smitsveen. Met de opmerkingen van de inwoners, wordt een plan uitgewerkt dat - als alles voorspoedig verloopt - in november voor het eerst aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

Na een eerste behandeling in de gemeenteraad is er nog ruimte voor aanpassing. Het is de bedoeling dat een compleet en definitief revitaliseringsplan in januari 2009 wordt vastgesteld.

.