Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

07-07-2008

Evaluatie van het SCP
De KNAW heeft, op verzoek van de directie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), een evaluatie van het SCP uitgevoerd. De commissie vindt het SCP een goed en waardevol instituut, met voldoende gezag in kringen van beleid en politiek. Het SCP oogst veel waardering vanuit de maatschappij en de wetenschappelijke kwaliteit van het werk wordt door de commissie beoordeeld als goed.
Er is lof voor de professionele publicaties en voor de gedegen rapporten, die over het algemeen goed aansluiten bij actuele ontwikkelingen en vraagstukken in de Nederlandse samenleving.

Hoewel het SCP volgens de evaluatiecommissie goed wordt geleid, ontbreekt het op dit moment aan een heldere visie voor de middellange termijn. Er is behoefte aan een expliciet beleid voor de programmering, de inhoudelijke focus van het instituut en de positionering ten opzichte van het beleid van andere relevante onderzoeksinstituten.
De evaluatiecommissie adviseert verder de governancestructuur van het SCP te verduidelijken en te versterken. Het instellen van een Raad van Toezicht met een heldere opdracht zou kunnen zorgen voor een constructieve ambtelijke inbedding.

Als uitgangspunt voor de evaluatie koos de evaluatiecommissie voor het Standard Evaluation Protocol (SEP), dat ook wordt gebruikt voor onderzoeksbeoordelingen aan Nederlandse universiteiten. Dit protocol richt zich op kwaliteit, productiviteit, relevantie en vitaliteit. Bij de interpretatie van deze criteria heeft de commissie rekening gehouden met de complexe missie van het SCP, waarin gedegen wetenschappelijk werk en betrouwbaar advies aan de overheid samengaan.
* Evaluatie van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) 2004 -