Politie Haaglanden

Persberichten 7 juli

Haaglanden, 07-07-2008

Verkeerd rijbewijs
Den Haag Vanwege de staat van zijn auto hielden agenten zondagmiddag omstreeks 15.30 uur een 37-jarige Delftenaar staande op de Zuidwal. De man legitimeerde zich vervolgens met een rijbewijs, echter bleek hij niet de persoon te zijn die op de foto was afgebeeld. Hierop werd de man aangehouden voor het opgeven van een valse naam. Op het politiebureau bleek dat hij wel in het bezit was van een geldig rijbewijs en dat hij nog 140 euro boete moest betalen. Nadat de man de boete had betaald mocht hij weer naar huis met een bekeuring omdat hij zijn rijbewijs niet kon tonen.

Broers aangehouden
Den Haag Een 29-jarige Hagenaar die bij controle door een agent zijn rijbewijs weigerde te tonen, werd zondagmiddag om 16.00 uur uiteindelijk samen met zijn broer aangehouden. De man werd in zijn auto op de hoek van de Pletterijkade met het Spui gecontroleerd, maar weigerde herhaaldelijk zijn rijbewijs te overhandigen. Toen de agent de man hierop aan wilde houden, begon diens 31-jarige broer zich ermee te bemoeien. De twee aanwezige agenten hielden de man aan, ondanks dat zijn oudere broer de aanhouding probeerde te hinderen. Ook hij werd aangehouden en naar het bureau vervoerd. Tegen de twee broers werd proces-verbaal opgemaakt.

Man aangehouden voor geweld binnenshuis
Den Haag Een 21-jarige Hagenaar werd maandagmorgen 7 juli omstreeks
01.40 aangehouden nadat hij zijn 22-jarige vriendin had mishandeld. De vrouw sprak op straat, huilend en met bebloede kleding, armen en hoofd, surveillerende agenten aan en vertelde dat zij zojuist mishandeld was. De vrouw deed aangifte tegen haar vriend waarna de Hagenaar werd aangehouden en in verzekering gesteld.

Het politiekorps Haaglanden werkt met partners samen om huiselijk geweld aan te pakken en het probleem inzichtelijk te maken. De partners zijn onder andere het Openbaar Ministerie en hulpverleningsinstanties zoals 'De Waag'.

Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Alcohol in Scheveningen
Den Haag Negen mensen namen het niet erg nauw met de verkeersveiligheid in Scheveningen in de nacht van zondag 6 juli op maandag 7 juli. Zij bestuurden namelijk hun autos en bromfietsen, terwijl ze te veel alcoholische dranken genuttigd hadden. Gedurende de nacht hield de politie van Bureau Scheveningen deze mensen aan en maakte ze proces-verbaal voor hen op. Drie personen bliezen tussen de 530 en 560 ugl. De andere zes aangehouden bestuurders waren beginnend bestuurder. Zij bliezen waardes tussen 95 ugl en 460 ugl. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

Bedreiging
Den Haag Bij de politie werd melding gedaan van een bedreiging met een vuurwapen, die zondag 6 juli rond 20.00 uur op de Katwijksestraat zou moeten hebben plaatsgevonden. Op het moment dat de agenten arriveerden, was de verdachte al vertrokken. Twee mensen, waaronder de ex-vrouw van de verdachte, gaven aan bedreigd te zijn en een vuurwapen gezien te hebben. Enige tijd later kon de politie de man, een 33-jarige Hagenaar, op straat aanhouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor.

Onder het kussen
Den Haag Een 20-jarige Hagenaar sliep met zijn portemonnee onder zijn kussen. Toen hij zondagmorgen 6 juli ontdekte dat deze er niet meer lag maakte hij stennis in zijn woning aan de Flakkeestraat en belde hij de politie om melding van diefstal te maken. Niet veel later kwam er bij de politie ook een melding binnen dat er iemand gewond zou zijn op het adres. Toen er agenten arriveerden, troffen ze een hevig geëmotioneerde familie aan. De familieleden wilden dat de agenten de 20-jarige zoon meenamen. In de ruzie na het verlies van zijn portemonnee had hij zijn moeder zo hard op de borst geslagen, dat zij met haar hoofd op de grond was gevallen en daarna nergens meer op reageerde. De agenten hielden de 20-jarige aan voor mishandeling. De gewonde vrouw werd voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis. Door de politie wordt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol opgetreden. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld
(www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Hagenaar aangehouden tijdens Vlietpop
Leidschendam Een 41-jarige Hagenaar had op zaterdag 5 juli omstreeks 22.15 uur tijdens Vlietpop zoveel gedronken, dat hij niet meer wist wat hij deed. Hij viel passanten lastig, bedreigde mensen en gedroeg zich zeer intimiderend. Toen politieagenten hem vanwege openbare dronkenschap aan wilden houden, verzette hij zich hevig. Uiteindelijk wist de politie hem met pepperspray onder controle te krijgen. De Hagenaar werd ingesloten in het politiebureau, alwaar proces-verbaal tegen hem werd opgemaakt.

Goederen terug na uitzending Team West
Leidschendam De aanhouding van twee jongens, in de leeftijd van 15 en 16 jaar en afkomstig uit Leiden en Voorschoten, heeft de politie handenvol werk opgeleverd. Mede dankzij de bevindingen van een toezichthouder Groenvoorziening Zuid-Holland werden beide jongens aangehouden. Inmiddels had de politie 32 aangiftes opgenomen van diefstal van boten, buitenboordmotoren, volle benzinetanks en gereedschap. De diefstallen vonden plaats tussen mei 2007 en maart 2008. Dankzij de uitzending op tv west konden meerdere goederen aan de rechtmatige eigenaars worden terug gegeven. De politie heeft proces-verbaal tegen de beide jongens opgemaakt.

Veel schade bij autobrand
Leidschendam Een autobrand heeft op zondag 6 juli om 05.10 uur de brandweer handenvol werk opgeleverd. Een auto, die geparkeerd stond in de Dr. Perquinstraat brandde geheel uit. Enkele autos, die in de directe omgeving van de brandende auto geparkeerd stonden, raakten eveneens beschadigd. Brandweer en politie sluiten brandstichting niet uit. De politie roept getuigen, die kort voor de brand verdachte personen in de Dr. Perquinstraat hebben gezien, op zich te melden via het algemene nummer 0900-8844. Anoniem bellen kan ook via Meld Misdaad Anoniem. Dit telefoonnummer is 0800-7000.

Botsing Rijksstraatweg
Wassenaar Twee personenautos raakten zondag 6 juli om 16.00 uur verwikkeld in een klassieke kop-staartbotsing. Geen van de inzittenden raakte gewond, wel hadden beide autos materiële schade. Een takelbedrijf sleepte één van de twee autos weg.

Alcohol- en snelheidscontrole
Rijswijk Agenten hielden maandagnacht 7 juli tussen 01.00 en 02.00 uur een alcoholcontrole op de Zoomseweg. 34 bestuurders moesten op straat blazen, waarvan één een te hoge uitslag blies. Zondag 6 juli controleerden agenten op de Prinses Beatrixlaan op snelheid. In totaal passeerden 1.490 voertuigen de radar, waarvan 41 te snel reden. Zij krijgen een boete thuisgestuurd. Een 24-jarige automobilist maakte het wel heel bont: hij reed 110 km/u, waar 50 km/u de maximumsnelheid is. Hij kon direct zijn rijbewijs inleveren.

Snelle bromfiets
Rijswijk Surveillerende agenten controleerden zondag 6 juli om 16.50 uur een bromfietser die te hard reed op de van Vredenburchweg. Op het bureau bleek bij een rollenbanktest dat de bromfietser 86 km/u kan rijden. De 17-jarige bestuurder kreeg een boete voor het overschrijden van de maximumsnelheid en heeft nu een maand om de bromfiets technisch in orde te (laten) maken.

Zonder licht of rijbewijs én met te veel op
s-Gravenzande Een surveillerende agent zag zondag 7 juli om 01.15 uur een auto zonder verlichting rijden op de Prinses Beatrixstraat. Toen hij hiervoor een boete wilde uitschrijven, merkte hij op dat de man naar alcohol rook. Op het politiebureau blies de 19-jarige man uit s-Gravenzande 815 ugl. Ook bleek daar dat hij überhaupt niet in het bezit van een rijbewijs was. Hij kreeg een proces-verbaal.

Auto-inbreker gepakt
Monster Een getuige belde maandag 7 juli om 02.00 uur de politie, dat er in ingebroken werd in een garage aan het Slangekruid. Twee mannen waren daar bezig spullen in een klaarstaande auto te laden. Op het moment dat de politie arriveerde, renden beide verdachten weg. Een motoragent kon even later op signalement één van de twee, een 19-jarige Hagenaar in de omgeving aanhouden. In de achtergelaten auto vonden agenten goederen zoals kleding en vermoedelijk verdovende middelen. Aan twee autos die in de garage stonden, is aanzienlijke braakschade toegebracht. De politie onderzoekt de zaak.

Waterkracht in het Westland
Westland Zondag 6 juli werd de tweede van een serie geplande acties "Waterkracht" gehouden. Politie Westland, Groenservice Zuid-Holland, Gemeente Midden Delfland, de Zeehavendienst van Rotterdam Rijnmond, de Douane/Belastingdienst, de Vereniging Natuurmonumenten en het Hoogheemraadschap van Delfland controleerden het waterrecreatieverkeer in het hele Westland Een helikopter van het KLPD, met daarin een waarnemer van het Regionaal Milieuteam Haaglanden, ondersteunde de controleactie. Aan de actie deden acht boten mee.

Gecontroleerd werd, onder meer, op nautische bescheiden (zoals het bezit van een vaarbewijs voor snelle motorboten en het registratiebewijs), het gebruik van de dodemansknop bij snelle motorboten, het vaargedrag, de vaarsnelheid, Delflandvergunningen, alcoholgebruik, en gebruikte brandstof. In totaal controleerden de deelnemers 51 boten. Zes blaastesten werden afgenomen, waarbij alle schippers onder de grenswaarde van 350ugl/0,8 promille bleven.

Helikopter bewijst zijn waarde
In 23 gevallen werd proces-verbaal opgemaakt. Deze waren o.a. voor het varen zonder vaarbewijs, varen op een snelle motorboot terwijl de schipper geen 18 jaar was, geen registratie als snelle motorboot, geen Delflandvergunning of Delflandsticker en te snel varen en/of onnodige hoge hekgolven veroorzaken. De waarnemer van de helikopter heeft naast het observeren en coördineren ten behoeve van fysieke bootcontrole ook een aantal milieuovertredingen vastgelegd. Eén schipper die ervandoor wilde gaan, werd door de helikopter opgespoord en ontliep zijn boete dus niet. Zijn vaargedrag was al door de helikopterwaarnemer op video vastgelegd. Door de douane werden elf brandstofmonsternemingen gedaan. Hierbij werd geen brandstof van het lage accijnstarief ('rode' diesel) aangetroffen. De komende zomermaanden zullen de controleacties worden voortgezet.

Gsm verraadt scooterdief
Delft De politie hield zondag 6 juli om 18.00 uur een 17-jarige Delftenaar aan op verdenking van poging diefstal van een scooter aan de Zairestraat. De jongen verbrak het stuurslot en ging er hierna vandoor, kennelijk omdat hij zich betrapt voelde. In zijn vlucht verloor de verdachte zijn mobiele telefoon. Agenten wisten de Gsm die bij de val in drie stukken was gebroken weer in elkaar te zetten. Net op tijd immers daar rinkelde de Gsm. Het bleek de vader van de verdachte te zijn die op zoek was naar zijn zoon. De 17-jarige kon vervolgens snel worden achterhaald. Aan het bureau bekende hij met een andere jongen de poging tot diefstal van de scooter.

Minderjarigen met valse sleutel
Zoetermeer De politie hield zondag 6 juli om 15.45 uur twee minderjarigen (14 en 15 jaar) aan op verdenking van poging tot diefstal met een valse sleutel. Een agent genietend van zijn vrije dag zag het tweetal nabij de Frankrijklaan staan morrelen aan een fiets. Hij greep ze direct in de kladden en leverde ze over aan zijn collegas. Het duo probeerde met een valse sleutel een fiets te stelen. Zij kregen een proces-verbaal.