FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: betere positie jongeren in nieuwe cao supermarkten

Vandaag hebben FNV Bondgenoten en de werkgevers in de supermarktbranche een principeakkoord bereikt over een nieuwe supermarkten-cao. De ruim 200.000 werknemers ontvangen een structurele loonsverhoging van 3,25 procent per 1 juli 2008 en een verhoging van 3,5 procent per 1 juni 2009. In deze cao wordt een begin gemaakt als het gaat om de verbetering van de positie van jongeren. Arie van der Pijl, bestuurder FNV Bondgenoten: "Eindelijk zijn werkgevers bereid jongeren te belonen naar ervaring. Vanaf 1 januari geldt dat als een zeventienjarige een jaar in dienst is, dat ervaringsjaar meetelt in zijn loon. Hij ontvangt dus een hoger loon dan een achttienjarige die dan net in dienst treedt. Dat is niet meer dan rechtvaardig. Wat ons betreft worden de jeugdschalen afgeschaft, maar dit is een goed begin."

Heikel punt in de onderhandelingen was dat de werkgevers de avondtoeslag tussen 20.00 en 21.00 uur wilden afschaffen. De compensatie hiervoor werd gekoppeld aan de hoogte van de loonsverhoging. "Voor ons was dit onbespreekbaar", aldus Van der Pijl. "Dat zou per saldo betekenen dat werknemers er op achter uit zouden gaan. De enigen die hiervan zouden profiteren zijn de werkgevers."

FNV Bondgenoten heeft afgesproken dat werknemers de mogelijkheid krijgen om hun ADV-dag in te ruilen tegen tijd of geld. Van der Pijl: "Dit is vooral voor parttimers heel aantrekkelijk. Velen van hen zitten niet te wachten op een extra vrije dag want ze werken parttime. Maar als iemand maar vierentwintig uur werkt en zijn ADV-dag tegen geld kan inruilen, dan kan hij zijn loon met 8,1 procent verhogen."

In de meeste bedrijven kan ook de vakbondscontributie verrekend worden uit het brutoloon.

Vakbond en werkgevers zijn tevens overeen gekomen dat in het najaar een overleg plaatsvindt waar onderwerpen als zeggenschap over werktijden, uitbreiding van de contracturen en meldingen over naleving van de cao aan de orde komen.

De cao voor de supermarktbranche heeft een looptijd van twee jaar en geldt voor ruim 200.000 mensen. Meer dan 60 procent hiervan is jonger dan 22 jaar. Een ruime meerderheid van de werknemers heeft geen vast contract; slechts 18 procent van de werknemers heeft een fulltime contract.

---