FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten schrijft Honeywell open brief; tweede stakingsdag start zondag

FNV Bondgenoten wil best een sociaal plan afspreken met Honeywell. Alleen niet het sociaal plan zoals Honeywell dat voorstelt. Dat schrijft de bond vandaag in een open brief aan het bedrijf als reactie op de brief die het bedrijf naar zijn personeel heeft gestuurd.

De werknemers van Honeywell hebben afgelopen maandag 24 uur gestaakt om een beter sociaal plan af te dwingen. Komende zondag start om 22:00 uur nog een 24-uursstaking.

" Vakbonden willen niet met het door u voorgestelde sociaal plan instemmen," schrijft bestuurder Anne van Dijk van FNV Bondgenoten in de brief. "Vakbonden zijn echter graag bereid een sociaal plan af te sluiten vergelijkbaar aan de sociale plannen afgesloten bij (Amerikaanse) bedrijven zoals Johnson Controls en Cordis. Bij deze bedrijven ging het ook om productieverplaatsingen zoals bij Honeywell Emmen. U blijft echter vasthouden aan een sociaal plan dat ver onder deze sociale plannen ligt en bovendien ook ver onder een sociaal plan dat 2 jaar geleden is afgesloten bij Honeywell. Wij kunnen dan ook geen andere conclusie trekken dan dat u ver onder de maat blijft in uw zorg voor het personeel."

FNV Bondgenoten eist een sociaal plan met een goede ontslaguitkering, een looptijd van 5 jaar en ondersteuning bij het vinden van ander werk.

De staking van zondagavond wordt de tweede in een reeks van stakingen. De eerste was afgelopen maandag. Naast in totaal vijf 24-uursstakingen, startte vorige week ook een overwerkstaking. De overwerkstaking is voor onbepaalde tijd. Met de overwerkstaking wordt voorkomen dat Honeywell de mensen de achterstanden laat inhalen die ontstaan door de stakingsdagen.

---