Persberichten Eemland noord, 11.00 uur

Utrecht, 07-07-2008

Te veel op

HOOGLANDERVEEN/SOESTERBERG Aan het begin van de nacht van zondag 6 op maandag 7 juli werd een automobilist aangehouden omdat hij hoogstwaarschijnlijk te veel had gedronken.

Rond 00.20 uur meldde een getuige dat een kennelijk dronken automobilist bij een benzinestation langs de Rijksweg A28 bij Hooglanderveen geparkeerd stond. Agenten gingen ter plaatse, maar de automobilist bleek al te zijn vertrokken.

Omdat de getuige het kenteken van de auto had opgegeven, konden agenten het adres van de eigenaar van de auto achterhalen en reden daarheen. In Soesterberg in de buurt van de woning zagen de agenten de automobilist rijden. Zij gaven hem een stopteken, maar daar reageerde hij aanvankelijk niet op. Pas toen de agenten de zwaailichten aanzetten, stopte de automobilist, een 51-jarige man uit Soesterberg.

De Soesterberger rook sterk naar alcohol en sprak met een dubbele tong. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. In het politiebureau weigerde hij alle medewerking, ook toen hem werd gevorderd aan het onderzoek mee te werken. De auto van de verdachte bleek over de gehele rechterzijde verse schade te hebben. Onbekend is waar de schade is ontstaan.

Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is in beslag genomen.

100% zeker

SOEST Een auto-eigenaar was er op zondag 6 juli van overtuigd dat zijn heilige koe was gestolen.

Rond 12.55 uur belde een 81-jarige man uit Soest naar de politie met de mededeling dat zijn auto van zijn oprit was gestolen. Tevens had hij gezien dat de reservesleutels uit het huis waren gestolen.

Agenten gingen ter plaatse, maar vonden het erg vreemd dat alleen de autosleutels uit het huis waren verdwenen en er totaal geen braaksporen waren. Op de vraag waar zijn vrouw was, antwoordde de bewoner dat zij met de trein weg was. Op door de agenten geopperde optie dat zij mogelijk de auto had meegenomen, antwoordde hij dat hij 100% zeker wist dat dit niet het geval was en dat zij met de trein was gegaan. Agenten noteerden de gegevens van de bestolen auto-eigenaar, maar besloten toch even langs het station te rijden. Bij station Soest zagen zij de auto netjes geparkeerd staan: vrouwlief had de auto naar het station genomen en was vervolgens inderdaad verder met de trein gegaan. Door hun onderzoek hadden agenten binnen tien minuten de diefstal opgelost.

Gewapende overval

SOEST Op zaterdag 5 juli werd een gewapende overval op een winkel gepleegd.

Rond 14.05 uur kwamen twee jongemannen een winkel aan de Birkstraat binnen. Een winkelmedewerkster herkende het tweetal van die ochtend. Toen waren zij rond 09.00 uur de winkel binnengekomen. Zij stelden toen een wat vreemde vraag en verlieten kort daarna de winkel zonder iets te kopen. Nu, dus rond 14.05 uur, deden zij of ze gewoon iets wilden kopen, maar plotseling bedreigde één van hen een medewerkster met een steekwapen en zij wilden geld. Het tweetal verliet vervolgens de winkel met een geldbedrag.

Signalementen

Verdachte 1: Een blanke jongeman van ongeveer 20 jaar, ± 1.90 meter, ingevallen wangen, pokdalig gezicht en onverzorgd donkerblond haar tot in de nek. Hij droeg een wittige jas met paars/blauwe banen, vale spijkerbroek en witte sportschoenen. Hij liep iets voorover gebogen;

Verdachte 2: Een jongeman met een getinte huidskleur, ± 1.73 meter, gespierd postuur en zwart kort haar. Hij droeg een felgroen T-shirt met aan de voorzijde zwarte letters. Opvallend was dat hij een tatoeage in zijn nek had, vermoedelijk een Chinees teken, en een tatoeage op zijn linkerbovenarm.

Aan getuigen die de verdachten op zaterdag op of in de omgeving van de Birkstraat hebben gezien, dat kan dus zowel in de ochtend als in de middag zijn, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland noord op telefoonnummer 0900-8844 of via meld misdaad anoniem op telefoonnummer 0800-7000.

Aanhoudingen voor hennep

BAARN De politie heeft de afgelopen dagen meerdere aanhoudingen verricht in verband met een hoeveelheid henneptoppen die werd aangetroffen in een woning op de Scholeksterstraat.

Op donderdag 3 juli rond 22.25 uur kregen agenten de melding dat er op de Scholeksterstraat een doordringende wietlucht hing, wat ook bleek te kloppen. De agenten besloten onderzoek te doen in een woning waar de wietlucht het sterkst was. De bewoner, een 30-jarige Baarnaar, opende de deur maar weigerde de agenten toegang te verlenen. Op datzelfde moment vluchtten drie personen de woning uit, maar konden twee verdachten worden aangehouden. Het ging hierbij om de 30-jarige bewoner van het huis en een 24-jarige Soester die zich in de woning bevond.

Bij onderzoek in de woning werd een hoeveelheid henneptoppen aangetroffen, die men kennelijk aan het knippen was. De beide aangehouden verdachten werden ingesloten voor nader onderzoek en zijn vrijdagmorgen 4 juli in verzekering gesteld. Na onderzoek door de recherche kon op zondag 6 juli een derde verdachte, een 39-jarige inwoner van Lage Vuursche, worden aangehouden. Ook deze verdachte zit nog vast.

De politie doet verder onderzoek en sluit meerdere aanhoudingen niet uit.

Zakkenrollers actief

SOEST/BAARN/BUNSCHOTEN-SPAKENBURG De politie heeft het afgelopen weekend meerdere aangiften opgenomen van slachtoffers die hun portemonnee kwijtraakten aan zakkenrollers.

Op vrijdag 4 juli rond 11.30 uur liep een 46-jarige inwoonster van Bunschoten-Spakenburg in een winkel op de Anton van der Horstlaan toen zij werd benaderd door een onbekende man die in slecht verstaanbaar Engels vroeg naar een bepaald artikel. De man hield het slachtoffer aan de praat en mogelijk heeft een tweede verdachte toen kans gezien uit de tas, die zij aan de winkelwagen had hangen, een portemonnee te stelen.

Van de verdachte die haar aansprak is een goed signalement bekend:


- Blanke man, mogelijk Oost-Europees, rond de 25 jaar oud,
1.70 meter lang en normaal postuur. De man had donker haar (mogelijk zwart) dat heel kort geknipt was en een stoppelbaardje. De verdachte was gekleed in een bruin T-shirt met korte mouwen en een driekwart korte, bruine of groene, broek en liep op witte sportschoenen. Mogelijk reed de verdachte in een blauwe Volkswagen combi.

Op zaterdag 5 juli, tussen 16.15 en 16.40 uur, werden 35-jarige inwoonster uit Baarn en een 38-jarige inwoonster van Barneveld het slachtoffer van een zakkenroller.

De Baarnse ontdekte bij het afrekenen bij de kassa dat haar portemonnee was gestolen tijdens een bezoek aan een winkel op De Brink. De vrouw uit Barneveld was hetzelfde overkomen bij een bezoek aan een winkel in de Laanstraat.

In beide gevallen raakten de slachtoffers een hoeveelheid geld, bankpassen en identiteitspapieren kwijt. Van eventuele verdachte(n) is geen signalement bekend.

Dezelfde dag ontving de politie van een 76-jarige inwoonster van Soest een aangifte dat zij vermoedelijk op donderdag 3 juli het slachtoffer is geworden van een zakkenroller toen zij rond 11.00 uur een winkel bezocht op de Burgemeester Grothestraat. Zij merkte dit pas de volgende dag toen zij haar portemonnee uit de tas wilde halen.

De politie stelt een onderzoek in naar de diefstallen en waarschuwt met klem alert te zijn op de aanwezigheid van zakkenrollers tijdens een bezoek aan een winkel. Deze gauwdieven maken dankbaar misbruik van het feit als u afgeleid bent bij het zoeken naar een artikel in winkelschap of etalage of proberen u af te leiden door u aan te stoten of aan te spreken.

Mocht u getuige zijn van een geval van zakkenrollerij, een bepaalde situatie verdacht te vinden of direct te ontdekken dat u slachtoffer bent geworden van een zakkenroller, belt u dan direct het alarmnummer
1-1-2. Mocht u beschikken over informatie die de politie kan helpen bij de opsporing van deze verdachten dan kunt u bellen met het telefoonnummer 0900-8844 of het anonieme meldingsnummer 0800-7000.