Bredeschool.nl

Bijeenkomst conciërges en combinatiefuncties druk bezocht

maandag 07 juli 2008

Maar liefst twee staatssecretarissen spraken over combinatiefuncties en conciërges in Sociëteit Witte de Wit in Den Haag. Hun boodschap, scholen en gemeenten kunnen veel bereiken door samen te werken.

Foto: SBO

De bijeenkomst werd druk bezocht. Beleidsmedewerkers van gemeenten, schooldirecteuren, onderwijspersoneel en wethouders waren aanwezig om meer te leren over de inzet van combinatiefunctionarissen en conciërges.
De Haagse wethouder Henk Kool (werkgelegenheid) trapte, na een korte introductie van gastvrouw Hester Macander, de bijeenkomst af met een presentatie over de inzet van ID-ers als conciërges op scholen. De uitstroom van ID-ers (ofwel mensen met een Ooievaarsbaan) haperde in Den Haag. Het probleem was dat veel instellingen leunden op deze onmisbare medewerkers. Maar een ID-baan is maar voor maximaal twee jaar en na die periode volgt er een onvermijdelijk afscheid. Doordat het kabinet geld beschikbaar heeft gesteld voor ruim 1500 extra conciërges, lukt het hem om hen aan het werk te houden. Kool is zeer te spreken over het onderwijs als werkgever voor mensen met een ID-baan. `De beschermde omgeving van de school is een prima gelegenheid om mensen te activeren.'

Aboutaleb over het `doorstroomprobleem': `Het is heel goed mogelijk om iemand na twee jaar te laten doorstromen. Via een scholingstraject kan iemand de benodigde kennis opdoen en de krapte op de arbeidsmarkt maakt dat werkgevers steeds meer ouderen, gehandicapten en langdurig werkelozen aannemen. Voor de bezetting op school hoeft deze doorstroming geen probleem te zijn. De school kan de volgende dag nog iemand anders aannemen.' Daarnaast wees hij erop dat een doorstroomfunctie geen voorziening is voor een vaste baan. Daarvoor kan gebruik gemaakt worden van de regeling van OCW voor extra ondersteuning (de subsidie voor conciërges). Met deze regeling, die vanaf het schooljaar 2008/2009 in werking treedt, kunnen basisscholen wel een volwaardige arbeidsplaats financieren.

Sharon Dijksma haakte in op de 2500 combinatiefuncties waarvoor tot 2012 20 miljoen is vrijgemaakt. 'Scholen moeten de regeling gebruiken om mensen met een talent uit te nodigen in het onderwijs te werken. Mensen uit de sport- en cultuursector kunnen met het geld hun huidige baan combineren met een onderwijsfunctie. Scholen vervullen een basisfunctie in de wijk en gaan met de nieuwe regeling nog meer een maatschappelijke functie vervullen binnen de gemeenschap. Dit kan in de vorm van een brede school. 'Dijksma riep ook scholen, culturele instellingen, gemeenten en sportorganisaties op om samen te werken. `We moeten de rijkdom van het aanbod samenbrengen door meer samen te werken.'

Uit discussie blijkt dat gemeenten en scholen het moeilijk vinden om de juiste geldstroom te vinden voor de juiste functie of doel. Daarnaast blijkt dat de kleinschaligheid van de scholen niet altijd ruimte te bieden voor de begeleiding van instromende ID-ers als medewerkers.