Inspectie Verkeer en Waterstaat


Inspectie VenW wil strengere hoogtebeperkingen bij luchthavens

Nieuwsbericht | 07-07-2008

De Inspectie Verkeer en Waterstaat is voorstander van strengere hoogtebeperkingen van gebouwen, windturbines en bomen bij de luchthaven Schiphol en de regionale luchthavens. Dat blijkt uit een rapport dat onderdeel uitmaakt van de evaluatie van het Schipholbeleid.

Zo is de inspectie van mening dat de maximaal toegestane bouwhoogte rondom Schiphol moet worden verlaagd naar 100 meter en dat het cirkelvormige gebied waarbinnen deze beperkingen gelden wordt uitgebreid van zes naar tien kilometer rondom de luchthaven. Ook wil de inspectie kunnen ingrijpen als gemeenten in de nabije omgeving van de luchthaven bomen te hoog laten worden.

De inspectie signaleert dat door oprukkende bebouwing rond luchthavens en de bouw van extreem hoge objecten de wettelijk vastgelegde hoogtebeperkingen te kort schieten om het starten en landen met vliegtuigen onbelemmerd te laten verlopen. Met name windturbines, waarbij hoogtes van 180 meter al geen uitzondering meer zijn, kunnen aanleiding geven tot operationele problemen.