Gemeente Groningen

Bed & Breakfast exploiteren in huis beperkt mogelijk Thuis een Bed & Breakfast exploiteren wordt in Groningen beperkt mogelijk. Zo mag de eigenaar daarvoor maximaal twee kamers verhuren, moet hij zelf ook in het huis wonen en mag hij zijn gasten geen alcohol schenken.

Een huiskamerrestaurant exploiteren mag voortaan alleen als het pand een horecabestemming heeft. Thuis betaald koken voor mensen die geen vrienden of bekenden zijn, is niet toegestaan.

Extra bezoekers
Dat heeft het college van B&W besloten. Huiskamerrestaurants hebben volgens het college nauwelijks toegevoegde waarde, omdat de stad al een breed aanbod aan restaurants heeft. Bed & Breakfasts - logies met ontbijt - vinden B&W wel gewenst: het trekt extra bezoekers naar de stad, ze veroorzaken geen extra overlast en ze leggen ook geen groot beslag op de parkeerplaatsen rond de woning.

Onduidelijk
Het besluit voorziet in een behoefte. Want tot nu toe was het voor de (potentiële) horeca-ondernemers en voor medewerkers van het Loket Bouwen en Wonen, het Bedrijvenloket en de handhavers onduidelijk hoe ze moesten omgaan met huiskamerrestaurants en Bed & Breakfasts in de gemeente Groningen.

De Albronda
Er zijn nu zo'n dertig tot zestig Bed & Breakfasts in de stad. Dat aantal neemt de komende tijd waarschijnlijk toe. En er is één huiskamerrestaurant, met een horecabestemming: De Albronda aan het Schuitendiep.
Gepubliceerd op: maandag 7 juli 2008
maandag 7 juli 2008:
Bed & Breakfast exploiteren in huis beperkt mogelijk maandag 7 juli 2008:
Nog meer lichten uit tijdens Nacht van de Nacht woensdag 2 juli 2008:
Opknapbeurt bedrijventerreinen: verbrede Bornholmstraat officieel open
maandag 30 juni 2008:
Groninger Veteranendag: "Respect voor uw inzet"