Vlaamse Overheid

4 miljoen euro voor borstkankeropsporing

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

maandag 7 juli 2008

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere investeert ook in 2008 fors in borstkankeropsporing. De vijf centra voor borstkankeropsporing in Vlaanderen en Brussel, met name het Centrum voor Kankerpreventie van Universiteit Antwerpen, de vzw Vroegtijdige Opsporing van Borstklierkanker West-Vlaanderen, de Dienst Kankerpreventie van de VUBrussel, het Centrum voor Kankerpreventie van UGent en het Leuvens Universitair Centrum voor Kankerpreventie krijgen dit jaar samen een subsidie van 4.028.000 euro.

Deze centra vormen de ruggengraat van het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker bij vrouwen van 50 tot 69 jaar dat de Vlaamse gezondheidsdoelstelling tracht te halen om tegen 2012 een participatiegraad van 75% in het borstkankeronderzoek te bereiken. Limburg staat aan de top met 62% in 2005-2007, in Vlaams-Brabant namen in diezelfde periode slechts 36% van de vrouwen deel aan het onderzoek. Borstkanker is de belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen tussen de 40 en 69 jaar in Vlaanderen.

Minister Vanackere trekt ook 154.500 euro uit voor de financiering van Heracles, een consortium dat met behulp van een complex informaticasysteem de krachten van de 5 erkende centra voor borstkankeropsporing bundelt inzake registratie en gegevensverwerking van de screening en het beheer van die populatiegegevens, die noodzakelijk zijn voor het versturen van de uitnodigingen en heroproep, en de rapportage van de onderzoeken.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be