Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 7 juli 2008

Laurens de Haan benoemd tot hoogleraar Universiteit van Tilburg

Benoeming per 1 september 2008 bij Econometrie

De Universiteit van Tilburg heeft prof. dr. Laurens de Haan aangesteld als hoogleraar bij het departement Econometrie en Operations Research van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. De Haan zal gedurende twee jaar parttime het departement komen versterken.

Prof. dr. De Haan, emeritus hoogleraar bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, is gespecialiseerd in kansrekening en wiskundige statistiek. Hij bestudeert daarbinnen de zogeheten extreme waarden theorie. Die gaat over het schatten van de kans op een zeer zeldzame gebeurtenis, bijvoorbeeld een natuurramp. De algemene theorie van de statistiek laat het in zon geval afweten. Zijn theoretische inzichten paste De Haan onder meer toe in onderzoek naar de gewenste hoogte van de Nederlandse zeedijken in samenwerking met Rijkswaterstaat.

Prof. dr. Laurens de Haan (1937) studeerde wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde daar ook in 1970 op het proefschrift On regular variation and sample extremes. Een jaar lang was hij gastdocent aan Stanford University (VS, 1971-1972) en vanaf 1973 was hij aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verbonden als hoogleraar waarschijnlijkheid en wiskundige statistiek. Daarnaast is hij fellow aan het IMS (Institute of Mathematical Statistics, VS). In 2000 ontving hij een eredoctoraat aan de Universiteit van Lissabon.