TenneT


Elektriciteitsnetbeheerders richten nieuwe organisatie op om samenwerking op Europese elektriciteitsmarkt te verbeteren

07-07-2008 De algemeen directeuren van 36 Europese netwerkbeheerders (TSO's) uit 31 landen hebben een intentieverklaring ondertekend, waarmee ze vooruit lopen op het conceptuele derde maatregelenpakket voor de liberalisering van de interne energiemarkt. Dit pakket moet vóór het einde van 2008 leiden tot de oprichting van een nieuwe organisatie onder de naam `European Network of Transmission System Operators for Electricity' (ENTSO-E). Deze nieuwe TSO-organisatie wordt opgericht ten behoeve van de Europese TSO's, in overeenstemming met de principes van het derde maatregelenpakket voor de liberalisering van de interne energiemarkt.

De oprichting van ENTSO-E zal leiden tot een betere samenwerking tussen de TSO's op een aantal kerngebieden zoals de ontwikkeling van technische en marktgerelateerde netwerkcodes en de coördinatie van systeemexploitatie en netwerkontwikkeling. Het doel hiervan is de Europese elektriciteitsmarkt beter te integreren, bij te dragen aan een duurzaam energielandschap en een veilige en betrouwbare exploitatie van het Europese transportnet voor elektriciteit te garanderen.

Verplicht lidmaatschap van ENTSO-E, zoals de Europese Commissie voorstelt, is cruciaal voor het welslagen van de nieuwe organisatie. Het samenwerkingsverband zal de ontwikkeling van gemeenschappelijke codes versnellen, die bijdragen aan betrouwbare en efficiënte Europese en regionale elektriciteitsmarkten. Bovendien zal ENTSO-E - in overleg met de Europese regelgevende instanties en de Commissie - werken met een duidelijk mandaat, dat aansluit op de marktverwachtingen. Dankzij de nieuwe organisatie kunnen de TSO's zich richten op transparante doelstellingen en een gemeenschappelijk standpunt innemen ten aanzien van de interne elektriciteitsmarkt.

De ondertekende intentieverklaring vormt een belangrijke stap waarop in het najaar samen met de externe belanghebbenden verder zal worden gebouwd. Dan zullen - in het kader van toekomstige wetgeving - de procedures en functies binnen ENTSO-E nader worden vastgelegd.

De algemeen directeuren hebben besloten om de voorzitters van huidige overkoepelende TSO-verbanden zoals European Transmission System Operators (ETSO), Union for the Co-ordination of Transmission of Electricity (UCTE), Nordel, UKTSOA (Verenigd Koninkrijk), BALTSO (Baltische staten) en ATSOI (Ierland en Noord-Ierland) voor te stellen om de procedures in gang te zetten die nodig zijn voor de overdracht van hun activiteiten aan de nieuwe TSO-organisatie. Ook zal hen worden verzocht hun organisaties te ontbinden zodra ENTSO-E is opgericht en de overdracht van de activiteiten is voltooid.