Jaarverslag 2007

07/07/2008 13:49

Humanitas

Vandaag verschijnt het jaarverslag 2007 van vrijwilligersorganisatie Humanitas.

Uit het jaarverslag blijkt dat in 2007 9.000 vrijwilligers zich in hebben gezet voor een betere samenleving door vrijwilligerswerk te doen dat ertoe doet.

Jaarverslag 2007

In dit jaarverslag vragen wij uw aandacht voor drie Humanitas-activiteiten waarbij traditionele en moderne communicatiemiddelen worden ingezet om mensen uit een sociaal isolement te halen. Het leggen van contact van-mens-tot-mens staat hier centraal.

De eerste activiteit is Gezin in Balans, een project voor moeders in en na detentie. Hier komt een van de belangrijkste drijfveren van Humanitas mooi tot uiting: vrijwilligers geven een steuntje in de rug aan mensen die door anderen vaak vergeten worden.

Gezin in Balans is sinds 2007 actief in alle vier de PI's voor vrouwen in Nederland.


- Op elke locatie zijn ongeveer tien vrijwilligers actief.


- Bijna tachtig moedermaatjes onderhouden één tot anderhalf jaar lang contact met ex-gedetineerde moeders.

Ook belichten we het thema 'ouderen en isolement'. Een groeiend probleem, gezien de vergrijzing en de veranderende gezinssamenstelling in Nederland. Ook hier weer een typische Humanitas-gedachte: de betrokkenheid van vrijwilligers bij mensen die dat nodig hebben zó organiseren dat ze weer mee kunnen doen.

"Door de eigen krachten aan te boren voorkom je eenzaamheid en achteruitgang"

In Nederland voelt een miljoen ouderen zich vaak eenzaam. Dat is circa een op de drie 65-plussers. 200.000 van hen voelen zich zelfs 'extreem eenzaam'.

En dan kunt u ook nog uitgebreid lezen over Het Luisterend Oog, een vernieuwend project waarin vrijwilligers chatten met, veelal jonge, mensen die hun verhaal kwijt willen.

Het Luisterend Oog beleefde een succesvol jaar in 2007. Er vonden maar liefst 1.752 chatsessies plaats. De positieve ervaringen leidden ertoe dat het proefproject, dat van start ging in district Oost, vanaf 2008 zal uitbreiden naar de andere districten van Humanitas.

Humanitas

Humanitas komt op voor een samenleving waarin mensen actief vorm geven aan hun eigen leven en verantwoordelijkheid nemen voor het samenleven met elkaar. Deze humanistische uitgangspunten vertaalt Humanitas in diensten van-mens-tot-mens op de gebieden van welzijn, wonen en zorg. Humanitas telt negenduizend vrijwilligers die vanuit ruim negentig afdelingen opereren.

Humanitas kent zes programmalijnen:


- Elk kind telt: alle activiteiten rond jeugd en opvoeding


- Apart én erbij: voor mensen met een niet-Nederlandse culturele en etnische achtergrond


- Vallen én opstaan: voor mensen die tijdelijk niet voor zichzelf kunnen zorgen


- Oud én redzaam: ondersteuning van ouderen die zelfstandig willen blijven wonen


- Verwerken én verder: voor mensen die een verlies te verwerken hebben


- Alleen én samen: voor mensen in een sociaal isolement

Humanitas wordt financieel ondersteund door de Sponsor Bingo Loterij.





http://www.humanitas.nl

http://www.humanitas.nl